Tiroit tüm organları ilgilendiren hormonun üretiminin olduğu bir organdır. Bu hormon vücutta triodotironin (T3) ve tiroksin (T4) olarak bulunur ve vücudumuzun işleyişi için hayati önem taşır. Vücutta bu hormonların az ya da fazla çalışması hipotroidi veya hipertroidi gibi hastalıklara neden olur. Tiroit fonksiyonlarını değerlendirmede ilk yapılacak testler TSH ve T4 ,T3 olmalıdır. TSH düzeyi özellikle tiroit fonksiyonlarının belirlenmesinde iyi bir göstergedir.
Eğer bu belirtiler varsa dikkat ;
- Elimi kolumu kaldıramıyorum, hiç iş yapamıyorum
- Çok halsizim, sürekli yatıyorum
- Çok üşüyorum
- Eskiden çok terlerdim, şimdi hiç terlemiyorum
- Bu aralar çok unutkanım, dolabın kapağını açıyorum ne yapacağımı unutuyorum
- Sürekli bir şişkinliğim var, tuvalete rahat çıkamıyorum
Hipotiroidi Ve Haşimato için beslenme ipuçları;
- Bir beslenme uzmanı tarafından kişinin yaş, kilo, boy ve kan bulgularına uygun bir beslenme programı hazırlanmalıdır. Bütün besin ögelerini içeren , dengeli ve sağlıklı bir beslenme programı yürütülmelidir.
- Günlük gereksiniminiz kadar protein almaya çalışın, yeterli protein alımı tiroitlerin daha iyi çalışmasını sağlar. Sağlıklı yetişkin bireylerde vücut ağırlığı başına 0,8-1gr/kg protein önerilmektedir.
- Ödem problemi yaşamamak ve sağlıklı kilo kaybı sağlamak için su tüketiminizi asla ihmal etmeyin, günde en az 8-10 bardak sadece su içmelisiniz.
- Sebze tüketiminizi artırın. A, C, E gibi antioksidan vitaminlerin alımı da bu sayede artacak. Meyve tüketiminde ise özellikle glisemik indeksi düşük meyveler tercih edin. Günde 2-3 porsiyon taze meyve tüketmeye çalışın.
- Haftada en az 2 kez balık tüketilmeli, omega 3 yağ asitlerinin tiroit fonksiyonlarını olumlu etkilediği bilinmektedir. Eğer balık tüketemiyorsanız omega-3 takviyesi alabilirsiniz. Keten tohumu, ceviz, semizotu da omega-3 içeriğiyle tiroit bezinizin daha iyi çalışmasını sağlar, ancak bu besinlerdeki omega 3 balıktaki kadar vücut için yararlı değildir.
- Tam buğday veya çavdar unundan yapılmış posa ve B vitamini açısından yüksek besinler tercih edin.
- Posadan ve bitkisel proteinden oldukça zengin kurubaklagillere de hafta 2 kez mutlaka yer verin. Özellikle haşlayarak salatalarınıza ilave edip bir ana öğün şeklinde tüketebilirsiniz.
- Diyetinizle, ihtiyacınıza uygun, yeterli düzeylerde iyot (iyotlu tuz, deniz ürünleri) almaya özen gösterin. İyot vücut için elzem bir elementtir . Hipotiroidi olanların iyotlu tuz tüketmesi daha doğru iken ; hipertiroidi ve guatrı olanların aşırı iyot alımında hashimato tiroidi oluşur bu nedenle iyotsuz tuz önerilmektedir. Sağlıklı yetişkinler için günlük alınması gereken tuz miktarı 6gr ‘dır. Bu miktar hiçbir durumda aşılmamalıdır.
- Çinko tiroit hormonunun metabolizmasında etkili bir mineraldir ve eksikliğinde tiroit metabolizması bozulur. Beslenmenizde peynir, kırmızı et, kepekli ekmek, tavuk, yumurta sarısı, süt ve süt ürünleri, balık, patates, ceviz, badem, tam tahıllar, kuru fasulye, lahana, ay çekirdeği gibi çinko içeren besinlere yer verin.
- Tiroit için önemli olan bir diğer mineral ise selenyumdur. Selenyum içeren ; ceviz, et, balık ve kabuklu deniz ürünleri, kepekli unlar, süt ürünleri, sebze ve meyveler ve yumurta gibi besinler beslenmenizde mutlaka olsun.
- B vitaminleri, özellikle B12, tiroit bezinin enerji üretmesine yardımcı olur.. Tiroit işlevi için önemli olan vitamin ise B9 ‘dur. Bu vitaminlerin vücuttaki seviyelerine baktırılmalı, eksikliğinde bu vitaminlerden zengin besinlerin tüketimi artırılmalıdır.
- Çikolata kadminyum içeren bir besindir, bu içeriğinden dolayı tiroit hastalarının dikkatli tüketmesi gerekir. Çünkü fazla kadminyum selenyumu vücuttan atarak tiroit metabolizmasını etkiler.
- Kafein, alkol, sigara ve şeker tüketimi özellikle sınırlandırılmalıdır. Bunlar hastalığın seyrini olumsuz yönde etkileyen faktörlerdir.
- Doğru bir beslenme programıyla birlikte düzenli egzersiz yapmakta tiroit bezinin salgısını dengeler. Ayrıca yavaşlayan metabolizma hızını artırmaya da yardımcı olur.