Gün geçtikçe kalp hastalıkları görülme oranı tüm dünyada artıyor. Ölüm nedenlerinin arasında birinci sırada yer alan kalp hastalıklarından korunmak için bu kurallara dikkat edin.

Sağlıksız beslenme, hazır gıda tüketimi, sigara, stres, hareketsizlik, fazla kilo hastalıkların en sevdiği alışkanlıklardır. Vücudunuzda pek çok hasara yol açan bu etmenler, özellikle kalbinizi direkt olarak etkiler. Bu tür bir yaşam tarzının benimsenmesiyle birlikte kalp hastalıklarında dünyada da olduğu gibi Türkiye’de de ciddi bir artış var. Dahası kalp hastalıkları bir numaralı ölüm nedeni olarak kaydediliyor. Üstelik kalp hastalıklarının görülme riski, artık çocukluk dönemine kadar indi.

Kalp hastalığı ve inmeyi içeren kardiyovasküler hastalıklar nedeniyle her yıl dünya genelinde yaklaşık 18 milyon kişi hayatını kaybederken bu sayının 2030 yılında 23 milyon olması bekleniyor. Oysa Dünya Kalp Federasyonu, kalp hastalıklarından korunmanın sanıldığı kadar zor olmadığını belirtiyor.

- Akdeniz tipi beslenme alışkanlıkları yaşam şekli haline getirilmeli.(Bu beslenme alışkanlığı; tahıl, kurubaklagil, taze sebze-meyve, balık, zeytinyağı bakımından zengindir.)

- Gün içerisinde 3 ana, 3-4 ara öğün şeklinde beslenilmeli.

- Glisemik indeksi yüksek yani kan şekerimizde ani yükselmelere sebep olan poğaça, kurabiye, beyaz ekmek, çay şekeri gibi basit şekerler içeren, vücudun aslında ihtiyaç duymadığı besinlerden uzak durulmalı.

- Kuyruk yağı, tavuğun deri kısmı, kırmızın etin yağlı kısmı tüketilmemeli, tereyağı ve sakatat miktarı kısıtlanmalı.

- Bütün vücutta bulunan tüm hücrelerin suya ihtiyacı olduğu unutulmamalı; günlük 2-2,5 litre su tüketilmeli.

- Yemek yeme süresi 15-20 dakikaya kadar uzatılmalı, besinler iyice çiğnenmeli.

- Uyku saatlerine dikkat edilmeli, günlük 6 saatten az 8 saatten fazla uykudan kaçınılmalı.

- Kızartma, kavurma gibi sağlıksız pişirme yöntemleri terk edilip fırın, ızgara, buğulama, haşlama gibi sağlıklı pişirme yöntemleri tercih edilmeli.

- Alkol tüketimi en aza indirilmeli.

- Tuz tüketimine dikkat edilmeli; günlük ihtiyacımız olan tuz miktarının 5 gram olduğu bunun da ekmekten ya da yemeklerdeki salçadan karşılandığı unutulmamalı.

- Yiyeceklere olan bakış açısı değiştirilmeli, kişi canının ne istediğinden çok vücudunun ihtiyacı olan besinleri tercih etmeli.