Bağışıklık sistemimiz mükemmel bir organizasyon. Biz ciddi yanlışlar yapmaz, onu üzmez bozmazsak tıkır tıkır çalışır. Sağlam bir bağışıklık sistemi kendinizi daha iyi hissetmenizi, daha enerjik ve fit olmanızı, daha sağlıklı görünmenizi garanti altına alır ama işleri bunlarla sınırlı değil tabiki. Bizi enfeksiyonlardan, kanserden, yani iç ve dış düşmanlardan korur.
Bağışıklığa Zarar Veren Hatalar Neler ?
1-Uykusuzluk : 23.00-04.00 saatlerinde derin uykuda olmaya özen gösterin. Karaciğer kendini yeniler, toksinler atılır, hormon dengesi sağlanır. Yani vücudumuz kendi bakımını o saatlerde yapar.
2-Beslenme Hataları : yetersiz vitamin mineral antioksidan protein tüketmek bağışıklığı zayıflatır.
3-Yanlış Stres Yönetimi : yoğun stres, çözülmeyen sorunlar, endişe, kaygı bağışıklık dengesini bozar.
4-Hareketsizlik : aktiviteden uzak bir yaşam tarzı, tembel olmak bağışıklığın etkili düşmanı.
Bu hataları biraz daha detaylandırırsak ; Gereğinden fazla “şeker” tüketmek, aşırı miktarda karbonhidrat tüketip yağlanmak bağışıklığı zayıflatır. Büyüklerin söylediği “ye ki güçlen” “sen gençsin yakarsın” “bir tabak daha koyayım” cümleleri her ne kadar bizi düşündükleri için olsa da yanlış. İhtiyacımızdan fazla enerji bize zarar verir.
Fırın ve pastane işi beyaz unlu gıdaları her gün tüketmek, tekrar tekrar kullanılan kızartma yağları bağışıklığın baş düşmanı.
Bazen de ilaçlar, özellikle kortizon içerenler bu sistemi bozuyor baskılıyor.
Alkol ve sigaranın da bağışıklık düşmanı olduğunu unutmayalım…
Son bir bağışıklık zararlısı da Antibiyotikler.. Evet hayat kurtarır fakat gereksiz yere kullanmak, uzun süre boş yutulan antibiyotikler vücuda girdiğinde iyi ve kötü ayırt etmeden bağırsak bakterilerine zarar verir. Bu yüzden antibiyotik tedaviniz süresince bağırsakları beslemek çok önemli. Bağırsak florasının kendine gelmesi 30-60 günü bulabiliyor. Mutlaka bu süreçte probiyotik tablet kullanarak desteklemenizi öneririm. Çünkü; sağlıklı bağırsak florası güçlü bağışıklık demek !
Daha Güçlü Bağışıklık İçin Şifreler ;
+Doğru beslen.
+Egzersize başla ve bunu düzenli hale getir. (minimum haftalık toplam 150 dakika)
+Dinlen, tatile çık.
+Güzel uyu.
+Stresten uzak durmaya çalış.
+Fazla kiloları ver.
+Hijyene dikkat et.
+Alkol ve sigaradan uzak dur.
Herkese güzel bir hafta diliyorum.
Sağlıcakla Kalın…