SAĞLIK

‘Çocukları Bulaşıcı Hastalıklardan Korumanın Birinci Yolu Aşı’

Okulların yeniden açıldığı bir dönemde çocukları hastalıklardan korumanın en önemli yollarından birinin aşılanma olduğunu belirten Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Dr. Kemale Alakbarova, “Sağlık Bakanlığı’nın aşı takvimindeki zorunlu aşıların yanı sıra mevsimsel grip enfeksiyonlarına karşı grip aşısını da yaptırarak çocuklarımızı bulaşıcı hastalıklara karşı daha dirençli hale getirebiliriz” dedi.

Abone Ol

Okulların açılması, kapalı ortamlarda geçirilen sürenin artması ve mevsim değişiklikleri nedeniyle enfeksiyon hastalıklarının çocuklar arasında yayılma riski artıyor. Bu bağlamda, çocukların hastalıklardan korunma yöntemleri büyük önem taşıyor. İAÜ VM Medical Park Florya Hastanesi’nden Dr. Kemale Alakbarova, okulların açılması ve kalabalıkların kapalı alanlarda buluşmaya başlamasıyla ailelere bulaşıcı hastalıklardan korunma önerilerinde bulundu.

‘Çocuklar Tuvalet ve El Hijyeni Konusunda Eğitilmeli’

Bulaşıcı hastalıklardan korunma yolları arasında genel hijyen kurallarına uymanın önemli olduğunu ifade eden Dr. Alakbarova, “Anne ve babalar çocukları tuvalet ve el hijyeni konusunda eğitmeli ve kişisel eşyalarını paylaşmaktan kaçınmalılar” dedi.

‘Protein ve C Vitamininden Zengin Beslenilmeli’

Beslenmenin çocukları korumanın etkili bir yöntemi olduğunu belirten Dr. Alakbarova, “Sağlıklı bir beslenme ile çocukların bağışıklık sistemini güçlendirebilir ve hastalıklara karşı daha dirençli hale getirebiliriz. Protein ve C vitamininden zengin beslenmeyi hastalık dönemlerinde olduğu kadar hastalıktan önceki dönemde de dikkate almalıyız” şeklinde önerilerde bulundu.

‘Hasta Olan Çocuk Okula Gönderilmemeli’

Hasta olan çocukların hem kendi sağlıkları hem de sınıf arkadaşlarının sağlığı açısından okula gönderilmemesi gerektiğini vurgulayan Dr. Alakbarova, “Hasta çocukları evde istirahat ettirerek bağışıklık sistemlerini güçlendirebilir ve hastalığın sınıf içinde yayılmasını önleyebiliriz” dedi.

‘Gereksiz Antibiyotik Kullanımından Kaçınılmalı’

Mevsimsel hastalıkların çoğunlukla viral olduğunu ve semptomatik tedavi ile iyileşebileceğini belirten Dr. Alakbarova, “Gereksiz antibiyotik kullanımından kaçınmalıyız. Düzgün kullanılmayan antibiyotikler bakterileri dirençli hale getirebilir” dedi.

‘Maymun Çiçeği Riskine Karşı Okullarda Ortak Eşya Kullanımı Sınırlanmalı’

Maymun Çiçeği virüsü hakkında da uyarılarda bulunan Dr. Alakbarova, “Afrika’da belirli aralıklarla salgın yapıyor. Ülkemizde henüz vakaya rastlanmadı ancak, okullarda çocukların ortak eşya kullanımının sınırlandırılması ve öğretmenler tarafından teneffüslerde ellerin sık sık yıkanmasının sağlanması, olası bulaş riskini azaltabilir” ifadelerini kullandı.