SAĞLIK

Prof. Dr. Taşova: Maymun Çiçeği Salgın Yapması Beklenmiyor

Adana Çukurova Üniversitesi'nden (ÇÜ) Prof. Dr. Yeşim Taşova, maymun çiçeği (M-Çiçeği) hastalığının eski bir hastalık olduğunu ve Covid-19 gibi büyük bir salgın yapmasının beklenmediğini ifade etti.

Abone Ol

Prof. Dr. Taşova, M-Çiçeği'nin belirgin belirtileri ve nadiren belirtisiz enfeksiyon yapması, yakın ve uzun süreli temasla bulaşması, DNA virüsü olarak daha az mutasyon geçirmesi gibi özelliklerinden ötürü Covid-19 benzeri bir salgın riski taşımadığını belirtti.

Prof. Dr. Taşova, Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) Sözcüsü Margaret Harris'in maymun çiçeği virüsünün eskisinden daha hızlı yayıldığı ve yüksek ölüm oranına sahip olduğuna dair açıklamalarının ardından, hastalığın detaylarını değerlendirdi. Maymun çiçeği hastalığının ilk kez 1958'de maymunlarda, 1970'te ise insanlarda Kongo Demokratik Cumhuriyeti'nde görüldüğünü belirten Taşova, 2022 yılına kadar hastalığın genellikle Afrika kıtasında sınırlı kaldığını ve az sayıda vakaya yol açtığını ifade etti.

2022 yılında Afrika dışında yaygınlaşarak Türkiye dahil yaklaşık 100 ülkede tespit edilen maymun çiçeği hastalığının, DSÖ tarafından 2023 yılında 'küresel halk sağlığı acil durumu' ilan edildiğini anımsatan Taşova, salgının 2023 sonlarına doğru kontrol altına alındığını ve DSÖ tarafından mayıs 2023’te acil durum ilanının sonlandırıldığını belirtti. Ancak hastalığın dünya genelinde hala görüldüğünü ifade etti.

Prof. Dr. Taşova, 2023'ten itibaren Afrika'da, özellikle Kongo'da, daha ağır seyirli enfeksiyonlar yapabilen bir alt tipin yol açtığı ciddi bir salgın yaşandığını söyledi. Kongo'da 2024 Ocak itibarıyla 15 bin kişinin hastalandığını ve 461 kişinin yaşamını yitirdiğini belirten Taşova, Afrika CDC'nin 13 Ağustos 2024’te, DSÖ’nün ise 14 Ağustos 2024’te maymun çiçeği salgını için yeniden uluslararası halk sağlığı acil durumu ilan ettiğini aktardı.

Maymun çiçeğinin genellikle 2-4 hafta içinde kendiliğinden iyileştiğini, bağışıklığı baskılanmış kişiler ve küçük çocuklar için ağır tablolar oluşturabildiğini belirten Taşova, çiçek aşısının maymun çiçeğinden %85 oranında koruma sağladığını ancak 50 yaş üzerindeki kişilerde bu korumanın ne kadar etkili olduğunun bilinmediğini söyledi. Taşova, çiçek hastalığının aşı sayesinde 1980 yılından itibaren ortadan kalktığını ve M-Çiçeği’nin belirtilerinin çiçek hastalığına benzediğini fakat lezyonlarının yerleşimleri ve seyirlerinin farklı olduğunu vurguladı.

Prof. Dr. Taşova, maymun çiçeği hastalığının pandemiye yol açma olasılığının düşük olduğunu ve Covid-19 gibi büyük bir salgın yapmasının beklenmediğini sözlerine ekledi.