SAĞLIK

“Bebeklerde De Çürüğe Karşı Dişler Temizlenmeli”

Emzirmenin 2 yaş sonrasında devam etmesinin, çocukların ek gıdalara geçişini engellediğini ve sütün içeriğindeki laktoz nedeniyle çürük riskini artırdığını belirten Pedodonti (Çocuk Diş) Uzmanı Dr. Öğr. Üyesi Peyman Özlem Türk, "Özellikle gece emzirme sırasında ağızda kalan süt artıkları, 3 yaş altı çocuklarda çürüklerin başlıca nedenlerinden biridir.

Abone Ol

Bu nedenle annelerin, emzirmeden sonra bebeklerinin dişlerini mutlaka temizlemeleri gerekmektedir" dedi. İstinye Üniversitesi Ağız ve Diş Sağlığı Uygulama Merkezi İSÜ Dent’ten Pedodonti Uzmanı Dr. Öğr. Üyesi Peyman Özlem Türk, çocuklarda diş sağlığını koruma yöntemleri hakkında önemli bilgiler paylaştı.

Diş Kontrolleri Ne Zaman Başlamalı?

Çocuklarda diş kontrollerinin ilk süt dişlerinin çıkmasıyla yaklaşık altıncı ayda başlaması gerektiğini vurgulayan Dr. Türk, "Çocukların ilk diş hekimi ziyareti, hem çocukların diş hekimine alışmasını sağlamak hem de ebeveynlerin doğru ağız bakımını öğrenmesi açısından önemlidir. Bu nedenle yaklaşık 6. ayda ilk diş hekimi ziyareti yapılmalıdır" diye belirtti.

Diş Çürüğünün Nedenleri

Diş çürüğünün ağızda bulunan bakterilerin besin artıklarıyla asit üretmesi sonucu oluştuğunu belirten Dr. Türk, "Çürüklerin başlıca nedenleri arasında bakteriler ve gıdalar bulunmaktadır. Ağız hijyeninin yetersizliği, çürük yapıcı bakterilerin artmasına ve bu da çocuklarda çürük oluşumuna yol açabilir" açıklamasında bulundu.

Çocuklarda Diş Çürüğüne Neden Olan Faktörler

Dr. Türk, çocuklarda diş çürüğüne yol açan etkenlerle ilgili şunları söyledi: "Çocukların sık tükettiği karbonhidrat içeren gıdalar, ağızda uzun süre kalması durumunda çürük riskini artırabilir. Ayrıca, bebeklik ve çocukluk döneminde ağız hijyeninin sağlanamaması, gece boyunca biberon ya da emzikle süt tüketimi çürük riskini artıran önemli faktörlerdir. Anne sütü sağlıklı gelişim için önemlidir; ancak 2 yaş sonrasında devam eden emzirme, çocuğun ek gıdalara geçişini engelleyebilir ve sütün laktoz içeriği nedeniyle çürük riskini artırabilir. Özellikle gece emzirme sırasında ağızda kalan süt artıkları, 3 yaş altı çocuklarda çürüklerin en büyük nedenidir. Bu nedenle emzirme sonrası bebeklerin dişlerinin temizlenmesi gerekmektedir."

Tedavi Edilmeyen Diş Çürüklerinin Riskleri

Dr. Türk, tedavi edilmeyen diş çürüklerinin potansiyel risklerine dikkat çekti: "Çocuklardaki diş çürükleri tedavi edilmediğinde, enfeksiyon kan yoluyla yayılabilir ve yüzde şişlik, ateş ve ağrı gibi semptomlara neden olabilir. Ayrıca, tedavi edilmeyen süt dişleri erken kaybedilebilir, bu da yer kaybına ve gelecekte ortodontik tedavi gereksinimlerine yol açabilir."

Beslenme Üzerindeki Olumsuz Etkiler

Tedavi edilmeyen dişlerin sürekli ağrıya neden olabileceğini ve bu durumun çocukların dengeli beslenmesini engelleyebileceğini belirten Dr. Türk, "Dengeli beslenme çocukların büyüme ve gelişimi için kritik öneme sahiptir. Çürük nedeniyle yeterince beslenemeyen çocuklar çeşitli sağlık sorunları yaşayabilir" dedi.

Evde Diş Çekimi Riskleri

Süt dişlerinin evde çekilmesi durumunda yaşanabilecek sorunları da vurgulayan Dr. Türk, "Evde diş çekilmeye çalışılması, diş eti ve çevre dokularında hasara yol açabilir ve ağrı, şişlik gibi sorunlara neden olabilir. Diş hekimleri steril ortamda ve uygun anestezi ile diş çekimini gerçekleştirir, bu da çocuğun minimum acı ve travma yaşamasını sağlar. Diş çekimi sonrası uygun bakım yapılmazsa, enfeksiyon riski artar ve iyileşme süreci uzayabilir" açıklamasında bulundu.

Çocuklarda Diş Korkusunun Üstesinden Gelme

Çocuklarda diş hekimi korkusunu aşmak için önerilerde bulunan Dr. Türk, "Çocukların diş hekimi korkusunu yenmelerine yardımcı olmak için ebeveynler, diş hekimi ziyaretinden önce olumlu telkinlerde bulunabilir, diş tedavisi ile ilgili çizgi filmler izletebilir veya ebeveynlerle oyun oynatabilir. Muayene öncesi ağrı ve acı gibi olumsuz kelimelerden kaçınılması, çocuğun tedaviyi daha rahat kabul etmesine yardımcı olacaktır" dedi.

SÜT DİŞİ ÇÜRÜKLERİNİN ZAMANINDA TEDAVİ EDİLMESİ GEREKİYOR

Dr. Türk, çocuklarda çapraşık dişlerin önlenmesi için önemli bir noktayı da belirtti: "Çocukların dişlerindeki çapraşıklığın genetik dışında en büyük sebebi, süt dişi çürüklerinin zamanında tedavi edilmemesi ve çenede yer kaybıdır. Süt dişlerindeki problemler derhal tedavi edilmeli ve diş düşme zamanı gelene kadar ağızda tutulmaya çalışılmalıdır" diyerek sözlerini tamamladı.