SAĞLIK

‘Anne Karnındaki Bebeklerde Bile Plastikten Kaynaklı Hastalıklar Oluşuyor’

Kanser Araştırma ve Savaş Kurumu Derneği Adana Şube Başkanı Uzman Dr. Selahattin Menteş, plastiğin sağlık üzerindeki olumsuz etkileri hakkında önemli açıklamalarda bulundu.

Abone Ol

Günümüzde plastik maddelerin yaygın kullanımı ve bu maddelerin sağlık üzerindeki etkileri üzerine konuşan Menteş, plastiğin kanser ve diğer hastalıklara yol açabileceğine dikkat çekti.

Plastiğin Sağlık Üzerindeki Olumsuz Etkileri

Dr. Menteş, plastiğin sağlık üzerinde ciddi tehditler oluşturduğunu belirterek, "Plastik, kanser, astım ve birçok başka sağlık sorununa neden olabiliyor. Bu durum, anne karnındaki bebeklerde bile plastik kaynaklı hastalıkların ortaya çıkmasına yol açabiliyor. Ayrıca, plastik üremeyi de engelleyebiliyor" dedi.

Geri Dönüşüm ve Çevresel Sorunlar

Plastiklerin geri dönüşüm oranının oldukça düşük olduğunu ifade eden Menteş, "Dünyada üretilen plastiğin sadece yüzde 9'u bir kez geri dönüştürülebiliyor. Geri kalan plastikler, vahşi depolama yöntemleriyle denizlere, okyanuslara ve nehirlere atılmaya devam ediyor. 2018 yılında Avrupa'nın plastik alımını durdurmasının ardından Türkiye büyük bir plastik alıcısı haline geldi. Özellikle İstanbul ve Mersin limanları aracılığıyla Türkiye'ye gelen plastiklerin neredeyse yüzde 50'si Adana'ya geliyor" şeklinde konuştu.

Plastikten Uzaklaşmanın Önemi

Dr. Menteş, plastiğin hayatın her alanında yer aldığını vurgulayarak, "Türkiye, Avrupa'nın ikinci büyük plastik üreticisi konumunda ve plastik artık hayatımızın her yerinde. Bu duruma bir an önce dur dememiz gerekiyor. Plastik kullanımını azaltmalı ve tek kullanımlık plastiklerden uzak durmalıyız. Sağlıklı bir yaşam için plastiği hayatımızdan mümkün olduğunca çıkarmalıyız" dedi.