Uygun kalp bir türlü çıkmayınca, yapay kalp ameliyatı planlandı. Ameliyata gireceği günden önceki gece organ bağışı oldu ve kalbin Ertürk’e uygun olduğu belirlenince acilen nakil ameliyatına alındı. Ertürk, yapay kalp cihazına nasıl alışacağım diye düşünürken, 7 Şubat gecesi gerçekleştirilen 4 saatlik ameliyatla hem gerçek kalbine hem de sağlığına kavuştu.

İstanbul'da yaşayan yat ustası Yakup Ertürk (44), 35 yaşından beri üç kez kalp krizi geçirdi, ölümden döndü. Geçirdiği krizler nedeniyle kalbinde meydana gelen hasar, onu kalp yetmezliğine götürdü. Kalp fonksiyonları yüzde 20'ye kadar düşen Ertürk için tek çare vardı, kalp nakli. Bu yılın başında, Koşuyolu Yüksek İhtisas Eğitim ve Araştırma Hastanesi'nde "acil" olarak organ bekleme listesine alındı ve hastaneye yatırıldı. Organ çıkmadığı ve hayati tehlike taşıdığı için uygun donör çıkana kadar yapay kalp takılması kararlaştırıldı. Depremin ertesi günü 7 Şubat'ta ameliyatı planlanan Ertürk, evine yapay kalp çantası ile dönmeyi beklerken, gelen 'uygun organ bulundu' haberiyle hayatı değişti. Başhekim Prof. Dr. Kaan Kırali ve ekibinin deprem teyakkuzu olduğu o olağanüstü gecede gerçekleştirdiği kalp nakli ile sağlığına kavuşan Ertürk, "Hastanede yatarken hocam yanıma geldi, 'Organ bulundu' dedi. Dalga mı geçiyorsunuz hocam dedim. Şoke olmuştum. Yapay kalp cihazına nasıl alışacağım diye provalarını yaparken gerçek kalbime kavuştum" dedi.

“KALP KAPASİTESİ BEŞTE BİRE DÜŞMÜŞTÜ"

Ertürk’ün nakil ameliyatını gerçekleştiren Koşuyolu Yüksek İhtisas Eğitim ve Araştırma Hastanesi Başhekimi ve Kalp Damar Cerrahisi Uzmanı Prof. Dr. Kaan Kırali, 1-17 Nisan Kalp Sağlığı Haftası'na da dikkat çekerek, “Sigara kullanımı, yüksek kolesterol, stresli, hareketsiz yaşam, kalp sağlığını tehdit eden en önemli faktörler. Hastamız Yakup Ertürk 44 yaşında, şikayetleri yaklaşık 3-4 ay önce başlamış. Daha önce geçirdiği kalp krizi sonrası iki tane stent takılmış. Çalışma hayatına devam etmiş ama zaman içinde kalp yetmezliği ileri boyutlara varmış ve hasta bu senenin başında bizim hastanemize başvurdu. Kalp yetmezliği polikliniğimizde çeşitli tetkikler sonucu değerlendirdik. Kalp nakli kararı alarak hastanemize yatırdık ve tedavi altına aldık. Kalp bağışı çok az olduğu için yapay kalp takmayı planladık. Bekleme listesinde olmasına rağmen kalp çıkmamıştı çünkü. 7 Şubat'a ameliyatını planladık. Ancak o gece bir organ bağışı oldu. Organ ona uygundu ve nakil sırası da hastamıza geldiği için hızla organize olarak nakli, ameliyatı için hazırlandık. Hastamızın kalp fonksiyonları çok düşüktü. EF seviyesi yüzde 20'lere kadar inmişti. Yani normal bir kalbin 5’te 1’i kadar çalışıyordu. Yakup Bey çok şanslı bir hasta, yapay kalple onun hayat konforunu artırmayı düşünürken, son anda uygun organ çıkmasıyla kendisine gerçek kalp takarak çok daha iyi bir yöntemle tedavi olma şansını yakaladı" dedi.

Fiziksel Aktivitenin Beyin Sağlığı Üzerindeki Etkileri Araştırılıyor Fiziksel Aktivitenin Beyin Sağlığı Üzerindeki Etkileri Araştırılıyor

DEPREM TEYAKKUZUNUN ORTASINDA KALP NAKLİ

Ameliyatı gerçekleştirdikleri gecenin büyük depremin hemen ertesi gün olduğuna da dikkat çeken Prof. Dr. Kırali, sözlerini şöyle sürdürdü: “6 Şubat sabahı büyük bir depremle uyandı tüm Türkiye. Bütün hastaneler hızla o bölgeden gelecek yaralılar için kanalize olmuştu. Uygun organ çıkmasıyla biz o koşullarda bu hastamıza da koştuk.

Organ alım ekibimiz ambulansla Bahçeşehir'e giderek kalbi hızlıca hastanemize getirdi. Hastamız 4 saatlik bir ameliyatla yeni kalbine kavuştu. 5-6 gün yoğun bakımda kaldı, 15 gün sonra da taburcu ettik. Oldukça sağlıklı bir şekilde hayatına devam ediyor. Bir insan, bütün organlarını bağışladığında, 10 hastaya kadar pek çok insanın hayatını kurtarabiliyor. O nedenle organ bağışlarının artması lazım, herkesi organ bağışına davet ediyoruz."