Sağlık Bakanlığı tarafından 2017 yılında başlatılan Sağlıklı Hayat Merkezleri (SHM), toplumu sağlıklı yaşam konusunda teşvik etmek, birinci basamak sağlık hizmetlerini güçlendirmek ve daha geniş sağlık hizmetlerinin yükünü hafifletmek amacıyla kuruldu. Türkiye genelinde sayısı 265'e ulaşan bu merkezler, obezite ve kanser taramaları, kadın ve üreme sağlığı, çocuk gelişimi, ruh sağlığı, koruyucu ağız ve diş sağlığı, tütün ve madde bağımlılığıyla mücadele gibi birçok alanda hizmet sunuyor.
Ela Duru, Sincan’daki 100’üncü Yıl SHM’ye başvurduktan sonra kilo vermeye başladı. Başlangıçta 113 kilo olan Duru, şu anda 98 kiloya düştü. "Başlangıçta kilo vermek benim için oldukça zorlayıcıydı" diyen Duru, "Bana özel bir diyet listesi hazırlandı ve düzenli olarak kan değerlerim kontrol edildi. Astım hastasıydım ve kilo vermek zorlu bir süreçti. Şimdi yürüyüş yapmak, merdiven çıkmak ve nefes almak çok daha kolay" dedi. Duru, kilo vermek için "her şeyden azar azar" yemeyi ve egzersiz yapmayı tercih ettiğini ifade etti.
Halk Sağlığı Uzmanı Dr. Duygu Kavaklı, Sağlıklı Hayat Merkezleri'nin sağlığı koruma ve risklerden koruma amacıyla kurulduğunu belirtti. Dr. Kavaklı, "Bu merkezler, koruyucu sağlık hizmetlerini güçlendirmek ve hastalıklara karşı toplumu korumak amacıyla hizmet veriyor. Aile hekimliği sistemi yoğun olduğu için bu merkezler eksik kalan hizmetleri tamamlıyor" dedi. Ayrıca, vatandaşların merkezlere randevu almadan başvurabileceğini ve hizmetlerin tamamen ücretsiz olduğunu vurguladı. "Kanser taramaları ve diğer sağlık hizmetleri ücretsiz olarak sunuluyor ve bu hizmetlerin erken teşhisle hayat kurtarma şansı yüksek" şeklinde konuştu.