Raporda, bu meslek grubunun mali ve özlük hakları, mevzuat, çalışma koşulları, iş sağlığı ve güvenliği gibi birçok sorunu detaylı şekilde ele alındı ve çözüm önerileri sunuldu.

Özellikle radyasyon maruziyeti konusundaki sıkıntılar vurgulandı ve mevcut mevzuatın yetersiz uygulamalarına dikkat çekildi. Rapor, radyoloji teknisyenleri ve teknikerlerinin görevlerini yerine getirirken maruz kaldıkları radyasyon riskine dair yaşanan sorunları ve bu konudaki mevzuat eksikliklerini belirtti.

‘Şua İzinleri Verilmeli’

Raporda, şu konulara değinildi:

Radyoloji çalışanlarının çalışma koşulları ve özlük haklarının acilen iyileştirilmesi gerektiği vurgulandı. Mevcut mevzuat düzenlemelerinin eksiksiz uygulanması ve 657 sayılı Kanun'un 103. maddesine uygun olarak sağlık izinlerinin 30 gün olarak belirlenmesi gerektiği ifade edildi.

İyonlaştırıcı ve noniyonizan radyasyon alanlarında çalışan personelin şua izinlerinden yararlanması gerektiği belirtildi.

İş yükü ve personel yetersizliği sorunları için gerekli istihdam sağlanması ve personel dağılım cetvelinin yeniden düzenlenmesi önerildi.

Radyolojik tetkik istemlerinin denetlenmesi, performans sisteminden çıkarılması, hekimlerin tetkik isteklerinin gerekçelendirilmesi ve hastanelerde radyoloji ile diğer kliniklerin iş birliğinin artırılması gerektiği ifade edildi. Ayrıca, iş sağlığı ve güvenliği açısından radyasyonla çalışan birimlerde önleyici tedbirlerin alınması, mevzuatın eksiksiz uygulanması ve dozimetrelerin kalitesinin artırılması gerektiği vurgulandı.

‘Kış Enfeksiyonları Çocuklar Arasında Yaygınlaşıyor: Uzmanlar Aileleri Uyarıyor’ ‘Kış Enfeksiyonları Çocuklar Arasında Yaygınlaşıyor: Uzmanlar Aileleri Uyarıyor’

Eğitim ve Çalışma Koşulları

Rapor, sağlık kontrollerinin düzenli yapılmasını, koruyucu ekipmanların kullanımının denetlenmesini ve iş kazalarının önlenmesi için sıkı kurum içi denetimler yapılmasını önerdi. Çalışanların haftalık 35 saat çalışma sınırına uyması gerektiği belirtilerek, fazladan mesai yapılması durumunda bu saatlerin ücretlendirilmesi gerektiği ifade edildi.

5510 Sayılı SSGSS Kanunu kapsamında fiili hizmet süresi zammının tatil günleri ve emeklilik yaş haddine eklenmesi gerektiği önerildi. Ayrıca, radyoloji teknisyenleri için skopi cihazları gibi özel eğitimlerin verilmesi ve meslek lisans seviyesinin sabitlenmesi gerektiği belirtildi.Rapor, yurt dışı uygulamaları dikkate alarak eğitim ve staj sürelerinin artırılmasını, sertifika ve iş sağlığı eğitimlerinin düzenli olarak verilmesini talep etti.

Kaynak: DHA