Prof. Dr. Kutoğlu, "En büyük tehlikenin Pamukova-Geyve hattında, Gemlik Körfezi'nde, Bandırma'da ve İzmir çevresinde olduğunu düşünüyorum. Marmara Denizi'ndeki faylardaki gerginlikler ise daha sonra sorun yaratabilir" şeklinde konuştu.

Yılbaşı Sonrası Vücudu Rahatlatacak Beslenme Önerileri Yılbaşı Sonrası Vücudu Rahatlatacak Beslenme Önerileri

Prof. Dr. Kutoğlu, fay hatlarını incelemek için milattan önce 222 yılına kadar olan depremleri de kapsayan, uydu verileri ve uzay teknolojileri kullanarak geliştirdikleri yazılımı kullandıklarını belirtti. 17 Ağustos 1999'da meydana gelen Gölcük Depremi'yle ilgili olarak, "Bu deprem 200 kilometrelik bir fay hattını etkiledi ve enerji boşaldı. Bu fay hattında 200-250 yıl daha benzer büyüklükte bir depremin oluşması beklenmiyor" dedi.

Türkiye'nin depremlerle sıkça karşılaştığını belirten Prof. Dr. Kutoğlu, "Depremlerle yaşamayı öğrenmemiz gerekiyor. Endişe etmek yerine, gerekli tedbirleri almak ve depremlerden can kaybını önlemek durumundayız. Hem yetkililerin hem de vatandaşların alması gereken önlemler var. Kentsel dönüşüm ve yasal düzenlemeler son yıllarda artırıldı, ancak bu önlemler yeterli değil. Özellikle Marmara bölgesindeki eski ve mühendislik hizmeti almayan binaların hızla dönüştürülmesi gerekiyor. 6 Şubat depreminin ardından yaşanan hasar büyük ekonomik yük getirdi. Benzer bir durum Marmara veya İzmir çevresinde yaşanırsa çok daha büyük kayıplar olabilir" şeklinde konuştu.

Prof. Dr. Kutoğlu, kentsel dönüşüm hızının artırılması gerektiğini ve vatandaşların ilgisini çekmek için çeşitli yöntemler bulunması gerektiğini belirtti. "Nüfus ve ekonomik yoğunluğu belirli bir bölgede toplamak, büyük riskler oluşturuyor. 800 bin kilometrekarelik topraklarımızda bu yoğunluğu daha geniş bir coğrafyaya yaymak, riskleri azaltacaktır. Böylece büyük bir depremde etkilenecek tesis ve insan sayısı azalır" dedi.

Türkiye'deki en riskli fay hatlarına da değinen Prof. Dr. Kutoğlu, şu bölgeleri sıraladı: "Erzincan-Erzurum bölgesinde ve Bingöl-Yedisu hattında gergin faylar var. Batıya doğru geldiğimizde Sakarya'nın güneyindeki Pamukova-Geyve hattında yüksek gerginlik söz konusu. Marmara Denizi'nde ve güneyde Gemlik Gölü çevresinde de yüksek gerginlikte faylar mevcut. Bandırma hattı ve İzmir-Manisa çevresindeki bazı faylar da yüksek gerginlik taşıyor. Denizli'den geçen fay hattı da uzun süre boyunca yüksek gerginlik biriktirmiş durumda. En büyük risk Pamukova-Geyve, Gemlik Körfezi, Bandırma ve İzmir çevresinde bulunuyor. Marmara Denizi'ndeki gerginlikler ise daha sonraki bir dönemde sorun yaratabilir" şeklinde bilgi verdi.

Kaynak: DHA