Bakan Memişoğlu: Sağlıkta Teknoloji Üretiminde Dünyanın Lider Ülkelerinden Biri Olmayı Hedefliyoruz Bakan Memişoğlu: Sağlıkta Teknoloji Üretiminde Dünyanın Lider Ülkelerinden Biri Olmayı Hedefliyoruz

Hormonal değişikliklerle ilgili endişeleriniz varsa, bir endokrinolog ile görüşün. Hormonal dengesizliklerin tedavisi konusunda profesyonel yardım alabilirsiniz” dedi. Adana'da Dermatoloji Uzmanı Fatma Menteş, özellikle kadınların kabusu olarak karşılaşılan en büyük sorunlardan koltuk altı kararmasıyla ilgili açıklamalarda bulundu. Kıyafet darlığı ve keselenme bağlı sürtünme, yanlış tıraş tercihleri, deodorant ve ter önleyiciler ile hormonal değişiklikler nedeniyle koltuk altında kararmalar olabildiğini anlatan Menteş, “Aşırı terlemenin cilt florasında bakteri ve mantarların üremesine neden olmasıyla oluşan bazı hastalıklar ciltte lekelenmeye neden olabilir. Vücuttaki böbrek üstü ya da başka organlardan oluşan hormonal değişimler, kilo alma, koltuk altında kararmalarına neden olabilir” dedi.

'KİMYASALLARDAN KAÇININ'

Koltuk altı kararmasını sağlıklı bir şekilde azaltmak veya gidermek için çeşitli yöntemler olduğuna dikkat çeken Menteş şöyle devam etti: “Koltuk altlarını günlük olarak nazik bir temizleyici ile yıkayın. Sert sabunlar ve kimyasal içerikli ürünlerden kaçının. Cildi nemli tutmak, kuruma ve tahrişi önler. Organik ve alerjen içermeyen nemlendiriciler tercih edebilirsiniz. Sıkı ve dar kıyafetlerden kaçının. Pamuklu ve hava alabilen kumaşlar tercih edin. Tıraş sırasında cildi tahriş etmeyecek ve kesiklere neden olmayacak yöntemler kullanın. Elektrikli tıraş makineleri veya tüy dökücü kremler tercih edilebilir. Alkol ve parfüm içermeyen, doğal deodorantlar kullanın. Kimyasal içerikli ürünlerden kaçının. Bu ürünler doğal anti-inflamatuar özelliklere sahiptir ve ciltte rahatlama sağlar. Terlemeyi kontrol altına almak için düzenli olarak duş alın ve hijyen kurallarına dikkat edin. Terlemeyi azaltan ürünler tercih edebilirsiniz, ancak bunların da doğal ve zararsız olmasına dikkat edin.”

'HAFTADA BİR PEELİNG YAPIN'

Hormonal dengelemenin de kararmaların önüne geçebileceğini vurgulayan Menteş, şunları dedi: “Dengeli bir diyet ve bol su tüketimi, hormon seviyelerini düzenlemeye yardımcı olabilir. Hormonal değişikliklerle ilgili endişeleriniz varsa, bir endokrinolog ile görüşün. Hormonal dengesizliklerin tedavisi konusunda profesyonel yardım alabilirsiniz. Limonun hafif asidik özellikleri ve balın nemlendirici özellikleri, koltuk altı kararmalarının azalmasına yardımcı olabilir. Haftada bir uygulayabilirsiniz. Şeker ve zeytinyağı karışımı gibi doğal peelingler, ölü derileri temizleyerek cilt tonunu eşitlemeye yardımcı olabilir. Haftada bir uygulama yeterli olacaktır. Cilt tonunu dengelemeye yardımcı olabilecek kremler kullanabilirsiniz. Bunlar genellikle C vitamini, niacinamide gibi bileşenler içerir.” Dermatoloji Uzmanı Menteş, bu yöntemlerin bir işe yaramaması veya uzun süredir devam eden, belirgin şekilde kötüleşen kararmalar için mutlaka bir dermatoloğa başvurulması gerektiğinin altını çizdi.

Kaynak: DHA