Erçelik, Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) verilerine göre, son yıllarda meydana gelen ölümlerin yaklaşık yüzde 24’ünün hava kirliliği kaynaklı olduğunu ifade etti.

Türk Toraks Derneği Çevre Sorunları ve Akciğer Sağlığı Çalışma Grubu’nun hava kirliliği üzerine gerçekleştirdiği çalışmanın bir parçası olarak, SDÜ Araştırma ve Uygulama Hastanesi Göğüs Hastalıkları Anabilim Dalı'ndan Dr. Erçelik, ülkemizdeki hava kirliliği verilerini incelediklerini açıkladı. Erçelik, hava kirliliğinin özellikle kalp-damar hastalıklarına neden olduğunu vurgularken, bireysel ve toplumsal önlemlerin önemini belirtti.

KOAH Tanı ve Tedavisinde Önemli Değişiklikler: Yeni Rehberler ve Bireyselleştirilmiş Yaklaşımlar KOAH Tanı ve Tedavisinde Önemli Değişiklikler: Yeni Rehberler ve Bireyselleştirilmiş Yaklaşımlar

HAVA KİRLİLİĞİ HARİTASI

2023 yılı itibarıyla ülkenin hava kalitesi verilerini değerlendiren Erçelik, Ulusal Hava Kalitesi İzleme Ağı'ndan alınan yıllık verilerle bir hava kirliliği haritası oluşturduklarını belirtti. Erçelik, “Dünya Sağlık Örgütü, partikül madde (PM) için yıllık 15 miligram/metreküpün üzerindeki seviyelerin sağlığa zararlı olduğunu belirtmektedir. Ülkemizde ise bu limit değerinin üzerinde kirlilik oranlarına rastladık. Şehirlerimizde PM dışında ozon, sülfür dioksit ve nitrik oksit gibi kirleticiler de mevcut ve bu kirleticiler sağlığı tehdit ediyor” dedi.

ISPARTA’DA KİRLİLİK SEVİYESİ NORMALİN İKİ KATI

Isparta'da 2021 yılında ölçülen 36 mikrogram/metreküp, 2022 yılında 31 mikrogram/metreküp ve 2023 yılında 27 mikrogram/metreküp gibi değerlerin DSÖ'nün önerdiği limitin iki katı olduğuna dikkat çeken Erçelik, kentte yaşayanların kirli hava soluduğunu ifade etti. Erçelik, hava kirliliğinin sadece solunum yolu hastalıkları değil, kalp damar hastalıkları, gastrointestinal sorunlar, deri ve üreme sistemi hastalıklarına da yol açtığını belirtti.

ÖNLEMLER VE TEDBİRLER

Erçelik, hava kirliliğinin azaltılmasına yönelik bazı tedbirleri de sıraladı: “DSÖ verilerine göre, son yıllarda ölümlerin yüzde 24’ü hava kirliliği nedeniyle gerçekleşti. Bu sorunu önlemek için kişisel araç kullanımını azaltıp toplu taşıma araçlarına yönelmeliyiz. Isınma sırasında kullanılan yakıtların kalitesine dikkat edilmeli ve anız yakma gibi kirliliğe neden olan faaliyetlerden kaçınılmalıdır. Ayrıca, iç ortamın temizliğine özen göstermeli ve genel olarak hava kalitesini iyileştirme yönünde adımlar atmalıyız. Gelecek nesiller için iklim değişikliğine karşı durmak ve gerekli önlemleri almak büyük önem taşıyor” şeklinde konuştu.

Kaynak: DHA