Üç gün süren ateş, lenf bezlerinde şişkinlik, halsizlik ve baş ağrısının bu virüsün habercisi olabileceğini belirten Dr. Dumlu, belirtilerin görülmesi durumunda hemen bir sağlık kuruluşuna başvurulması gerektiğini vurguladı. Dr. Dumlu, Medipol Mega Üniversite Hastanesi'nde yaptığı açıklamada, maymun çiçeği virüsünün insanlarda ve hayvanlarda görülebildiğini, genellikle temas yoluyla yayıldığını ifade etti. "Virüs, ilk olarak 1970'lerde Afrika'da tanımlandı ve 2022'ye kadar Afrika'da endemik olarak kaldı. Ancak Dünya Sağlık Örgütü tarafından 2022 yılında bu hastalığın bir salgın haline geldiği bildirildi. Salgın, diğer ülkelere de sıçradı ve 12 Ağustos 2022 tarihinde yayınlanan uyarı raporunda, Afrika'daki vakaların artış göstermesi ve diğer ülkelerde de vakaların görülebileceği uyarısı yapıldı" diye konuştu.
Kuluçka Süresi ve Belirtiler
Dr. Dumlu, maymun çiçeği virüsünün temas yoluyla yayıldığını vurguladı. "Hastalık, hasta kişiyle doğrudan temas, hastanın kıyafetleriyle temas veya kirli yüzeylerle temasta bulaşabilir. Kuluçka süresi genellikle 5 ila 21 gün arasında olup, ortalama olarak 14 gün civarındadır. Bu sürecin ardından 1 ila 3 gün süren ateş, lenf bezlerinde şişkinlik, halsizlik ve baş ağrısı gibi belirtiler görülebilir. Bu belirtiler başladıktan sonra 2 ila 4 hafta süren bir döküntü dönemi başlar ve lezyonlar kabuklanarak iyileşme süreci başlar. Hastalık genellikle kendiliğinden iyileşir, ancak bağışıklık sorunu yaşayan kişilerde süreç daha ağır seyredebilir. Bu hastalar genellikle antiviral tedavi gerektirir" şeklinde bilgi verdi.
Korunma Yöntemleri
Maymun çiçeği virüsünden korunmanın yollarını da açıklayan Dr. Dumlu, "Temas yoluyla bulaşan bu hastalıktan korunmak için temastan kaçınılmalıdır. Kalabalık ve yoğun ortamlardan sonra ellerin yıkanması ve yıkanamayan durumlarda alkol bazlı dezenfektan kullanılması önerilir. Ayrıca hastalığın belirtilerini tanımak ve şüpheli durumlarda hemen tanı için kontrol yaptırmak önemlidir" dedi.