Özellikle yaz aylarında günlük 5 binin üzerinde kişinin ilgisini çeken şelale, 2024 hedefinde 1 milyon ziyaretçiyi aşmayı amaçlıyor. Ocak ayından itibaren şelaleyi ziyaret edenlerin sayısı ise 600 bini geçti.

CHP, BOTAŞ'ın Kamu İhale Kanunu'ndan Çıkarılması Düzenlemesini AYM'ye Taşıdı CHP, BOTAŞ'ın Kamu İhale Kanunu'ndan Çıkarılması Düzenlemesini AYM'ye Taşıdı

Düden Şelalesi, Hülya Koçyiğit ve Cüneyt Arkın'ın başrollerini paylaştığı Severek Ayrılalım, Ferdi Tayfur ve Necla Nazır'ın yer aldığı Çeşme, Kartal Tibet, Zeki Alasya ve Ahmet Mekin'in oynadığı Karaoğlan-Kayıp Hazine, Ediz Hun, Zuhal Aktan, Ahmet Mekin ve Aliye Rona'nın rol aldığı Kader Bağlayınca gibi Yeşilçam döneminin önemli filmlerinin bazı sahnelerine ev sahipliği yapmıştı. Bu film sahneleriyle hafızalarda yer eden Düden Şelalesi, su seviyesindeki azalmaya rağmen ziyaretçilerini ağırlamaya devam ediyor.

Düden Şelalesi'nin 38 metre yükseklikten dökülen suyu, etrafındaki yaşlı ağaçlar ve yürüyüş yolları sayesinde ziyaretçilerine sıcak hava koşullarından bir nebze olsun kaçış sunuyor. Ancak, bilinçsiz sulama ve kuraklık nedeniyle şelalenin su seviyesinde gözle görülür bir düşüş yaşanıyor. Düden Şelalesi İşletme Sorumlusu Süleyman Yavuz, bu azalmayı "Bilinçsiz sulama ve pompa kullanımı sonucu hem yer altı hem de kaynak sularında meydana gelen düşüş" olarak açıkladı.

Ziyaretçiler arasında Fransa, Almanya, Hindistan gibi ülkelerden gelen turistler ile Arap ülkelerinden gelenlerin yoğunluğu dikkat çekiyor. Yavuz, "Sezonun yoğun geçmesi nedeniyle yerli ve yabancı turistlerin ortalama günlük ziyaretçi sayımız 5-6 bin arasında değişiyor. Hafta sonları bu sayı artıyor," dedi. Ayrıca, Düden Şelalesi'nin film sahnelerindeki atmosferini yaşamak isteyen yaşlı ziyaretçilerin, bu tarihi mekana özel bir ilgi gösterdiğini belirtti.

Milattan önce 334-333 yıllarında Pamfilya'yı fetheden Büyük İskender'in atlarını suladığı yer olarak bilinen Düden Şelalesi, 1970-1972 yılları arasında Devlet Su İşleri tarafından piknik ve mesire yeri olarak düzenlendi.

Kaynak: DHA