Bu kilimler, Osmaniye’nin coğrafi işaretli ürünü olarak tanınıyor ve Cafri, bu geleneksel sanat dalını gelecek kuşaklara aktarmak istiyor.

Kilim dokuma sanatına 7 yaşında annesi ve ablalarından öğrenerek başlayan Cafri, 1972 yılında kurulan Karatepe Kilim Kooperatifi aracılığıyla bu sanatı yaşatıyor. 2021 yılında tescil edilen Karatepe kilimleri, doğal kök boyalarla hazırlanan ve tezgahlarda dokunan el yapımı ürünler olarak biliniyor.

Cafri, “El emeği göz nuru bu kilimleri yapmaya devam edeceğim. Sağlığım el verdiği sürece bu geleneksel sanatı sürdüreceğim,” dedi. Kilim dokuma sanatını, zamanla köyden gelen ve kooperatife katılan sanatçılara da öğrettiğini belirtti.

Karatepe kilimlerinin popülaritesinin arttığını ve bu nedenle birçok sanatçının köyde kilim dokuduğunu ifade eden Cafri, “Türkan Şoray ve Belkıs Akkale gibi ünlü isimler de buraya gelerek kilim dokudular. Kooperatif sayesinde bu sanatı yurt dışına da tanıttık,” şeklinde konuştu.

Kilim dokumanın aslında zor olmadığını vurgulayan Cafri, “Kilim dokumayı öğrenen biri, ailesini geçindirebilir. Ben çocuklarımı bu sanatla büyüttüm. Kilim dokuma çok güzel bir sanat ve bu sanatı öğrenmek isteyen çok kişiye öğretim verdim,” dedi.

"Bakan Fidan’dan Gazze Ateşkesi Değerlendirmesi: Memnuniyet Verici" "Bakan Fidan’dan Gazze Ateşkesi Değerlendirmesi: Memnuniyet Verici"

Karatepe Kilim Kooperatifi Başkanı Yüksel Cafri, kilimlerin en büyük özelliğinin atkı ve çözgüsünün tamamen yün olması olduğunu belirtti. “Kilimlerimizi kök boya usulü ile boyuyoruz ve bu sanatı Hitit döneminden bugüne taşıyoruz. Karatepe kiliminin coğrafi işaret belgesi 2021 yılında alındı ve bu kilimlerin desenleri yöreye özgü olarak korunuyor,” diye ekledi.

Kaynak: DHA