Isparta’da 4 Araçla Meydana Gelen Kazada 1’i Polis 5 Kişi Yaralandı Isparta’da 4 Araçla Meydana Gelen Kazada 1’i Polis 5 Kişi Yaralandı

Süt sağımı yapan kadınlar, ‘berivan’ olarak adlandırılarak, kamyonetlerle Beyaztaş Yaylası'na ulaşıyor. Bu kadınlar, süt sağımı sırasında halay çekerek renkli görüntülere sahne oluyor. Mahallenin erkekleri ise bu süreçte tarlalarda çalışarak kış hazırlıklarını sürdürüyor.

İnanlı köyündeki yaklaşık 30 ‘berivan’, yaz aylarıyla birlikte küçükbaşlarını sağmak için 10 kilometre uzaklıktaki Beyaztaş Yaylası'na gidiyor. Yayla yolunun yapılmasının ardından her sabah kamyonetlerle yaylaya ulaşan kadınlar, yaz mevsiminde yaylaya götürdükleri 2 bin küçükbaşın süt sağımını gerçekleştiriyor. Mahallenin erkekleri de tarlalarda çalışarak kış için hazırlık yapıyor. Kadınlar sütleri bidonlara doldurup köye getirerek peynir, yoğurt ve tereyağı üretiyor ve bunları satarak geçimlerini sağlıyor.

Yaz aylarında yaylaya gidip annesine yardım eden Nesrin Şeker (20), mayıs ayında yaylaya başladıklarını ve ekim ayına kadar devam ettiklerini belirtti. Şeker, yaylada kızgın güneş altında saatlerce küçükbaşların sağımını yaptıklarını ifade etti. Kadınlar bu süreci eğlenceli hale getirmek için işlerini bitirdikten sonra şarkılar söyleyip halay çekiyor. Şeker, “Şu an sağım sezonunun peynir dönemi başladı. Bazı kadınlar kışlık peynir ve yoğurt yaparken, bazıları sütleri satarak evine katkıda bulunuyor. İşlerimizi bitirdikten sonra, yorulmuş olsak da yarım saat şarkı söyleyip halay çekerek günün stresinden kurtuluyoruz,” dedi.

Kaynak: DHA