Türkiye’nin 2025 yapay zeka stratejisine ilişkin Cumhurbaşkanlığı Genelgesi Resmi Gazete'de yayımlandı. Yapay zeka alanında 50 bin kişilik istihdam yaratacak strateji ile Ar-Ge yapan firmalara verilecek devlet destekleri ve fonlama imkanları artacak. Yapay zeka Ar-Ge harcamalarının toplam Ar-Ge harcamalarına oranının en az yüzde 15 olması sağlanacak. Atılan stratejik adımın inovasyon kültürünü yaygınlaştırması ve girişimciliği geliştirmesi bekleniyor.

Hedef ilk 20 ülke arasına girmek

Dünyadaki Enflasyon Sorunları ve Çözümler Dünyadaki Enflasyon Sorunları ve Çözümler

Ulusal Yapay Zeka Stratejisi’nin 2025 hedefleri arasında yapay zeka alanının Gayri Safi Yurtiçi Hasıla’ya katkısının yüzde 5’e yükselmesi bulunuyor. Stratejinin uygulama dönemi içinde uluslararası yapay zeka endekslerindeki sıralamalarda Türkiye’nin ilk 20 ülke arasında yer alması bekleniyor. “Araştırma, Girişimcilik ve Yenilikçiliği Desteklemek” başlıklı stratejik önceliğe göre ise yapay zeka alanında girişim sayısı bine çıkarılacak. Ayrıca geliştirilen yapay zeka çözümlerinin kamu alımlarında ticarileştirilmeleri desteklenecek.

Girişimcilere devlet desteği artıyor

Ulusal Yapay Zeka Stratejisi’nin öncelikleri arasında girişimciliği desteklemek olduğuna dikkat çeken IFASTURK Eğitim, Ar-Ge ve Destek Kurucusu Mesut Şenel, “Yapay zeka alanındaki araştırma faaliyetlerinin ve girişimciliğin destekleneceği strateji ile yapay zeka teknolojileri geliştirme ve uygulama alanlarındaki kamu destekleri artırılacak. Bu sayede özgün ürün, hizmet ve uygulamalar geliştiren girişim sayısı ve niteliği ivmelenecek. Yapay zeka odaklı girişim sermayesi fonları etkinleştirilecek ve hacmi genişletilecek. Bizler de girişimcilerin yolunu açan tüm desteklerden verimli şekilde yaralanmaları için yanlarında olacağız.” bilgisini paylaştı.

10 yılda 1 milyar TL destek

Yapay zeka Ar-Ge projelerine fon sağlayan TÜBİTAK, son 10 yıl içerisinde yaklaşık bin 715 Ar-Ge ve yenilik projesine 1,7 milyar TL finansman desteği verdi. Yapay zeka Ar-Ge projeleri için verilen desteklerin yüzde 41,2’si büyük işletmelere, yüzde 31,6’sı KOBİ’lere, yüzde 2,3’ü ise mentorluk ve tohum yatırımı oluşturması için teknoloji temelli bireysel girişimcilere sağlandı.

Editör: TE Bilişim