Bakan Şimşek, sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada, asgari ücretin 2023 yılında yüzde 107,3 oranında arttığını, bunun enflasyon oranı olan yüzde 64,8’in çok üzerinde olduğunu vurguladı. Bakan Şimşek, 2024 yılı için de enflasyon beklentisinin yaklaşık yüzde 45 civarında olmasına rağmen asgari ücretin yüzde 49,1 oranında arttığını ifade etti.
Bakan Şimşek, açıklamasında şunları söyledi: "Çalışanlarımızın alım gücünün ve refahının kalıcı olarak artması için fiyat istikrarı ön koşuldur. Uyguladığımız ekonomik programın nihai hedefi, sürdürülebilir yüksek büyüme ve daha adil gelir dağılımıdır. Hükümetlerimiz döneminde her zaman çalışanlarımızın yanında olduk. 2005-2024 yılları arasında istihdamı 13,7 milyon kişi artırarak, yıllık ortalama 680 binin üzerinde ilave istihdam sağladık. Programımızı uygulamaya başladığımız 2023 yılı Haziran ayından itibaren ise istihdam artışı 1,4 milyona ulaştı."
Asgari Ücret Artışının Ekonomiye Etkisi ve Reel Artış
Bakan Şimşek, asgari ücretteki artışın ekonomik verilerle de desteklendiğini belirterek, 2003-2024 dönemi arasında yıllık ortalama büyüme oranının yüzde 5,3 olduğunu, ancak asgari ücretteki reel artışın yüzde 5,6 seviyesine çıktığını ifade etti. Ayrıca, iş gücü ödemelerinin gayrisafi katma değerdeki payının 2024 yılının 3. çeyreğinde, 1998 yılından bu yana en yüksek seviyesi olan yüzde 37,6'ya ulaştığını söyledi. Bu artışın bir yıl içinde 6,1 puanlık bir yükselme gösterdiğine dikkat çekti.
Asgari Ücretin Uluslararası Karşılaştırması
Bakan Şimşek, 2002 yılında 112 dolar olan Türkiye'deki asgari ücretin, ABD enflasyonuna göre güncel değerinin 196 dolar olduğunu belirtti. 2025 yılı için yapılan tahminlere göre asgari ücretin güncel kurla 620 doların üzerinde olacağını vurgulayan Şimşek, "Bu durumda, asgari ücretin dolar karşılığı 2002 yılındaki seviyesinin 5,6 katına, ABD enflasyonuna göre düzeltilmiş olarak ise 3,2 katına yükseldiğini görüyoruz" dedi.
Bakan Şimşek, ayrıca Türkiye'deki mevcut asgari ücretin, Romanya, Bulgaristan, Meksika, Çin, Brezilya, Güney Afrika, Endonezya, Rusya, Mısır ve Hindistan gibi gelişmekte olan ülkelerle kıyaslandığında daha yüksek olduğunu belirtti. Bu açıklamalar, Türkiye'nin asgari ücret politikasının ve ekonomik büyümesinin, dünya genelindeki gelişmekte olan ülkelerle karşılaştırıldığında önemli bir iyileşme gösterdiğini ortaya koyuyor.
Hedef: Sürdürülebilir Büyüme ve Daha Adil Gelir Dağılımı
Bakan Şimşek'in açıklamaları, hükümetin önümüzdeki yıllarda da çalışanların yaşam standartlarını iyileştirmeye yönelik politikalar izlemeyi sürdüreceği mesajını veriyor. Bakan, ekonomik programlarının nihai hedefinin sadece kısa vadeli iyileşmeler değil, aynı zamanda uzun vadede daha adil gelir dağılımı ve sürdürülebilir ekonomik büyüme olduğunu ifade etti. Bu doğrultuda, hükümetin önümüzdeki yıllarda da istihdam yaratmaya devam edeceği ve çalışanların refah seviyesini artırmaya yönelik çalışmalarını hız kesmeden sürdüreceği anlaşılıyor.