Bakanın Polonya Meclis Başkanıyla Görüşmesi Bakanın Polonya Meclis Başkanıyla Görüşmesi

2023 yılında doktorasını tamamlayan Dr. Yazıcılar, tuzlu toprakların verimliliğini artırmayı hedefleyen D vitamini uygulaması üzerine çalıştı.

ETÜ Fen Fakültesi Moleküler Biyoloji ve Genetik Bölümü'nden 2012 yılında mezun olan Yazıcılar, 2018 yılında doktorasını tamamladıktan sonra, ETÜ'de doktora sonrası araştırmalarına devam etti. Tuzlu toprakların tarıma kazandırılması amacıyla 'Tuz Stresini İyileştirmek İçin D Vitamini Uygulaması' adlı projesini hazırlayan Yazıcılar, TÜBİTAK tarafından desteklenen bu projeyi ETÜ Yüksek Teknoloji Uygulama ve Araştırma Merkezi'nde (YÜTAM) bir yıl önce uygulamaya koydu. Laboratuvar ortamında yapay topraklar oluşturup bu topraklarda ekim yaparak D vitamini uygulamasının etkilerini inceledi. Yapay topraklarda D vitamini uygulamasının tuz oranını azalttığı ve verimi artırdığı gözlemlendi.

Dr. Yazıcılar, D vitamininin genellikle insan ve hayvan kemik gelişimi üzerinde etkili olduğunu ancak bitkilerdeki rolünün henüz tam olarak anlaşılmadığını belirtti. "Tarımda tuzlu ve kurak araziler, üreticiler için büyük bir sorun oluşturuyor. Bu sorunu gelecekte daha da büyük bir problem olarak görüyoruz. D vitamini uygulayarak tuzu azaltmayı ve bitki verimini ile kalitesini artırmayı hedefledik" dedi.

Proje kapsamında laboratuvar ortamında oluşturulan yapay topraklara hububat ve sebze ekimi yapılarak çimlenme işlemi gerçekleştirildi. D vitamini uygulamasının tuzlanma oranını azalttığı ve bitki verimini artırdığı gözlemlendi. Dr. Yazıcılar, bu uygulamayı deneme tarlalarında da gerçekleştireceklerini ve başarılı olmaları durumunda çiftçilerin ekonomik durumlarına katkıda bulunarak toprakların tuz oranını azaltacaklarını ifade etti.

Dr. Yazıcılar'ın çalışması 2026 yılında tamamlanacak.

Kaynak: DHA