Bakan Bolat, "Türkiye ilk 9 ayda 253 milyar dolar ithalat yaparken, ihracatımız da ilk 9 ayda 193 milyar dolar olmuştur. Böylece 9 ayda 60 milyar dolar dış ticaret açığı vermiş bulunuyoruz. Dış ticaret açığımızda, 9 ayda yüzde 31,5 azalma var" dedi. 

Para Politikaları ve Enflasyon: Ekonominin Dengesi Nasıl Sağlanır? Para Politikaları ve Enflasyon: Ekonominin Dengesi Nasıl Sağlanır?

Bakan, dış ticarette dengelenmenin devam ettiğini ve bu durumdan memnuniyet duyduklarını belirtti.  2023 yılında, küresel ekonominin zayıf performansına rağmen Türkiye'nin yüzde 5,1 büyüdüğünü ve kişi başına düşen milli gelirin 13 bin dolara yükseldiğini aktardı.  Bakan, 2024 yılında da bu büyüme trendinin devam ettiğini, 1. çeyrekte yüzde 5,3 büyüme kaydedildiğini ve bu büyümenin 2,5 puanlık katkısının net ihracattan geldiğini belirtti. 

Ancak 2. çeyrekte iç talepte bir miktar yavaşlama olduğunu da sözlerine ekledi.  Bolat, Türkiye'nin ekonomik performansındaki bu olumlu gelişmelerin dış ticaret açığında da yansımasını bulduğunu ve açıkta yüzde 31,5'lik bir azalma olduğunu vurguladı. 

Bu veriler, Türkiye'nin ihracat ve ithalat dengesindeki iyileşmeyi göstermektedir. Ekonomideki büyüme trendinin devam etmesi ve net ihracatın büyümeye katkı sağlaması, dış ticaret açığındaki azalmanın sürdürülebilir olabileceğine işaret etmektedir.

Kaynak: DHA