Kadın Hastalıkları ve Tüp Bebek Uzmanı Doç. Dr. Yusuf Aytaç Tohma, bu hastalığın yumurtlama bozukluklarına, erkeklik hormonları olan androjenlerin artışına ve yumurtalıklarda çok sayıda küçük kistin oluşmasına yol açtığını belirtti. Türkiye'de her 5-7 kadından birinde görülen polikistik over sendromu, genellikle adet düzensizliği, kısırlık, aşırı tüylenme, sivilce artışı, saç dökülmesi, kilo alma ve kilo vermede zorluk gibi belirtilerle kendini gösteriyor.

Tedavi Yöntemleri ve Gebelik Şansı

Polikistik over sendromu olan ve doğal yollarla gebelik elde edemeyen hastaların tedavisinde öncelikli adımın sağlıklı beslenme ve düzenli egzersiz ile kilo vermek olduğunu ifade eden Doç. Dr. Tohma, bu yöntemlerin yetersiz kaldığı durumlarda yumurtlama tedavilerine başvurulduğunu belirtti. Doç. Dr. Tohma, doğal yollarla gebelik elde edilemeyen hastalar için aşılama veya tüp bebek tedavisi önerildiğini ve bu yöntemlerin başarılı sonuçlar verdiğini ekledi.

Polikistik Over Sendromunun Belirtileri ve Tanısı

Uzmanından Ebeveynlere Çocukların Dijital Hakları İçin Uyarı: Güvenlik ve Gizlilik Hayati Önem Taşıyor Uzmanından Ebeveynlere Çocukların Dijital Hakları İçin Uyarı: Güvenlik ve Gizlilik Hayati Önem Taşıyor

Bahçeci Ankara Tüp Bebek doktorlarından Doç. Dr. Yusuf Aytaç Tohma, polikistik over sendromunun yumurtlama bozukluklarına bağlı olarak adet düzensizlikleri ve kısırlık; erkeklik hormonlarının artışına bağlı olarak ise aşırı tüylenme, sivilce artışı, saç dökülmesi ve insülin direnci nedeniyle kilo alımı ve kilo verme zorlukları ile kendini gösterdiğini söyledi. Polikistik over sendromunun tanısı, hastanın belirtileri ve ultrasonografik muayenede yumurtalıkta görülen küçük kistlerle birlikte bazı hormon seviyelerinin incelenmesiyle konulmaktadır.

Tüp Bebek Tedavisinde Dondurulmuş Embriyo Tercihi

Polikistik over sendromu hastalarının tüp bebek tedavisinde genellikle dondurulmuş embriyo transferi tercih edilmektedir. Doç. Dr. Tohma, bu yaklaşımın, yumurtalıkların aşırı uyarılması sendromu (OHSS) riskini azaltmak için uygulandığını belirtti. OHSS, karın ve göğüs boşluğunda sıvı toplanması ile karakterize olan ve ciddi komplikasyonlar yaratabilen bir durumdur. Bu nedenle, elde edilen embriyolar dondurularak hastanın hormon seviyeleri normale döndüğünde transfer işlemleri gerçekleştirilmektedir.

Kilo Kontrolü ve Sağlıklı Yaşam Önerileri

Polikistik over sendromu hastalarında kilo alımı ve kilo verme zorluklarının sık görüldüğünü ifade eden Doç. Dr. Tohma, artan insülin direncinin bu durumun temel nedenlerinden biri olduğunu söyledi. Bu hasta grubunda kilo vermek için lif ve protein bakımından zengin, glisemik indeksi düşük gıdaların tüketilmesi ve işlenmiş gıdalardan kaçınılması gerektiğini belirtti. Ayrıca, düzenli egzersiz yapmanın ve sağlıklı yaşam biçiminin benimsenmesinin önemine değindi. Kısırlık ve kilo alımı nedeniyle stres ve depresyonun daha yaygın görüldüğüne dikkat çeken Doç. Dr. Tohma, gerektiğinde psikolojik danışmanlık alınmasının faydalı olacağını sözlerine ekledi.

Kaynak: DHA