Bu performans, 2024'ün ilk yarısı için belirlenen beklentilerle uyumlu olarak değerlendirildi. Mobil faturalı net abone kazanımı son on iki ayda 1,9 milyona ulaştı. Fiberle bağlı LTE baz istasyonu oranı yüzde 52'ye çıkan şirket, Fiber Mobilite çağını başlattığını duyurdu.

Türk Telekom, fiber altyapı uzunluğunu 2024 ikinci çeyreğinde 449 bin kilometreye çıkardı. Fiber ağ 2024 ikinci çeyreğinde 32,4 milyon hane kapsamasına ulaştı. Şirketin, fiberle bağlı LTE baz istasyonu oranı ise yüzde 52 olarak gerçekleşti.

Şirketin FAVÖK'ü, geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 22,2’lik reel artışla 23,9 milyar TL’ye yükseldi. FAVÖK marjı ise yüzde 37,8’e çıkarak 530 baz puan iyileşme gösterdi. 2024 yılı ilk yarısında net kârı, geçen yılın aynı dönemindeki deprem etkilerine kıyasla hızla ivmelenerek 2,5 milyar TL oldu. Türk Telekom’un toplam abone sayısı 52,6 milyona, fiber ağ uzunluğu ise 449 bin kilometreye ulaştı. Fiber ağ, 2024 ilk yarısında 32,2 milyondan 32,4 milyon haneye çıktı.

Türk Telekom CEO'su Ümit Önal, 2024'ün ilk yarısında toplam abone sayısının 52,6 milyona ulaştığını belirtti. Sabit internet ürünlerinde abone sayısının yıllık bazda yüzde 1,8 artışla 15,2 milyona çıktığını, fiber abone sayısının ise 969 bin net abone kazanımıyla 13,2 milyona yükseldiğini söyledi. Mobilde abone sayısının 26,3 milyona çıktığını, mobil faturalı hatlarda 1,9 milyon net abone kazanımı sağladıklarını vurguladı. 2024'ün ilk yarısında konsolide gelirlerin 63,2 milyar TL’ye çıkarak geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 5 reel artış gösterdiğini belirtti. FAVÖK'ün yüzde 22,2 artışla 23,9 milyar TL’ye ulaştığını, FAVÖK marjının ise yüzde 37,8 olduğunu ifade etti. 2024'ün ilk altı ayında net kârın 2,5 milyar TL’ye çıktığını, toplam yatırım miktarının ise 20,7 milyar dolara ulaştığını söyledi.

'Fiber Mobilite Çağını Başlatıyoruz'

Önal, Türk Telekom’un tüm şehirleri uçtan uca fiber ağlarla ördüğünü belirtti. Fiber ağ uzunluğunun 2024 yılı itibarıyla 449 bin kilometreye çıktığını ve fiber hane kapsamalarının 32,4 milyona ulaştığını söyledi. Fiber hane kapsamasında Avrupa ikincisi olduklarını belirten Önal, fiber mobilitenin öncüsü olduklarını ve Türkiye'nin tüm şehirlerinde fiber altyapı sağladıklarını ifade etti. 5G'ye geçiş sürecinde fiber altyapının önemine dikkat çeken Önal, LTE baz istasyonlarının yüzde 52’sinin şimdiden fibere bağlı olduğunu belirtti.

'Mobil Faturalı Abone Kazanımında Sektör Lideriyiz'

Önal, mobilde önemli ilerlemeler kaydettiklerini ve mobil segment gelirlerinde yüzde 20'lik bir artış sağladıklarını ifade etti. Mobil faturalı abone kazanımında rekor seviyelere ulaştıklarını ve sektörde lider konumda olduklarını vurguladı. 4.5G ihalesi sonrası frekans sahipliğinin 3 katına çıktığını belirtti. Yüksek kaliteli altyapı ve müşteri deneyimi odaklı stratejiyle mobilde güçlü bir performans sergilediklerini söyledi.

'Ürettiğimiz Çözümler Dünyada Kullanılıyor'

Türk Telekom'un yerli teknoloji ve inovasyona odaklandığını ve 5G ile ilgili uluslararası patent sayısının 71’e ulaştığını belirtti. Netsia'nın yeni nesil fiber ağların yapay zeka ile yönetilmesini sağlayan SEBA çözümünün canlı şebekede kullanıldığı dünyadaki ilk operatör olduklarını söyledi. SEBA’nın Almanya'ya ilk satışını gerçekleştirdiklerini ekledi.

'Ticari Kaygıların Ötesinde Hedeflerimiz Var'

Önal, Türk Telekom’un Türkiye’nin altyapısı olduğunu ve tüm ülkeye hizmet götürme hedefiyle hareket ettiklerini belirtti. Ülkenin dört bir yanına fiber altyapı sağladıklarını ve sadece kârlı yerlerde değil, karlı bölgelerde de hizmet verdiklerini ifade etti. Türkiye'yi deniz altı fiberlerle de birbirine ve dünyaya bağladıklarını vurguladı.

Bolu'da Madende Trajik Kaza: Bir İşçi Hayatını Kaybetti Bolu'da Madende Trajik Kaza: Bir İşçi Hayatını Kaybetti

'Rakipsiz Fiber Gücümüzle 5G'ye En Hazır Operatörüz'

Önal, 5G'ye geçiş sürecinde fiber altyapının önemini vurgulayarak, Türk Telekom'un 5G'ye en hazır operatör olduğunu belirtti. Yatırımlarını 5G uyumlu olarak yaptıklarını ve Türkiye'nin 5G yolculuğunda yerli teknolojiyi desteklemeye devam ettiklerini söyledi.

Kaynak: DHA