EKONOMİ

TÜİK: Yapı Ruhsatı Verilen Yüz Ölçümü İkinci Çeyrekte Düşüş Gösterdi

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK), 2024 yılı Nisan-Haziran dönemi itibarıyla yapı ruhsatı verilen bina sayısında, daire sayısında ve yüz ölçümünde önemli bir düşüş yaşandığını duyurdu.

Abone Ol

2'nci çeyrekte, bir önceki yılın aynı dönemine kıyasla, yapı ruhsatı verilen bina sayısı yüzde 22,7, daire sayısı yüzde 28,9 ve toplam yüz ölçümünde yüzde 30,9 oranında azalma görüldü.

TÜİK'in açıkladığı verilere göre, 2024 yılı 2'nci çeyreğinde belediyeler tarafından verilen yapı ruhsatlarının toplam yüz ölçümü 27,1 milyon metrekare olarak kaydedildi. Bu alandan 14,6 milyon metrekare konut, 6,9 milyon metrekare konut dışı ve 5,6 milyon metrekare ise ortak kullanım alanlarına ayrıldı. En yüksek yüz ölçüm payına sahip yapı kategorisi, 2 veya daha fazla daireli ikamet amaçlı binalar oldu ve bu kategori 18 milyon metrekarelik bir yüz ölçümüne sahip. Onu, 2,2 milyon metrekare ile sanayi binaları ve depolar takip etti.

İskan Belgeleriyle İlgili Verilerde Düşüş

Aynı dönemde, iskan verilen binalarla ilgili de bir azalma gözlendi. 2024 yılı 2'nci çeyrekte iskan belgesi verilen bina sayısı yüzde 14,7, daire sayısı yüzde 23,5 ve toplam yüz ölçümü yüzde 14,7 oranında azaldı. İskan verilen binaların toplam yüz ölçümü 18,1 milyon metrekare olarak belirlendi. Bu yüz ölçümünün 9,3 milyon metrekarelik kısmı konut, 5,2 milyon metrekarelik kısmı konut dışı alanlar ve 3,6 milyon metrekarelik kısmı ise ortak kullanım alanları olarak kaydedildi.