Tokat’ın Reşadiye ilçesine bağlı Demircili beldesinin, belde statüsü 2012’de çıkan 6360 sayılı yasayla kaldırılmıştı.
Nüfusu 2 binin altında kalan belde belediyelerinin kapatılmasını öngören yasa ile Demircili Belediyesi tasfiye edilerek belde olmaktan çıkartılıp, köy statüsüne alınmıştı.
Demircili Belediyesi, 2012’de beldenin nüfusunun 2 binin üzerinde olması ve bu nedenle belediyenin tüzel kişiliğinin devam etmesi için İçişleri Bakanlığı’na başvurmuş, ancak bakanlık, bu başvuruyu reddetmişti.
Başvurunun reddinin ardından dönemin belediyesi 2012’de karara itiraz edip durumu mahkemeye taşımış ve dava süreci devam ederken belediye kapatılmıştı.
2014’te yapılan yerel seçimlere ise Demircili köy statüsünde girmişti.
Ankara 5’inci İdare Mahkemesi’nde açılan dava 2015’te dava konusu, işlemin iptaliyle sonuçlanmıştı.
İçişleri Bakanlığı kararı temyiz için Danıştay’a taşımış, Danıştay 8’inci Dairesi ise 2018’de temyiz isteminin reddine karar verip idare mahkemesinin kararını onamıştı.
Danıştay’ın kararından 5 yıl sonra İçişleri Bakanlığı İller İdaresi Genel Müdürlüğü, 7 Temmuz 2023'te Tokat Valiliği'ne gönderdiği yazıyla Demircili Belediyesi'nin yeniden açılması için gerekli işlemlerin başlatılmasını istemiş ve Demircili yeniden belde belediyesi statüsü kazanmıştı.
Demircili beldesinin köy statüsünden belde statüsüne geçmesiyle İçişleri Bakanlığı ve Tokat Valiliği’nin internet sitesindeki belde sayısı da güncellendi. Ülke genelindeki belde sayısı 389’dan 390’a Tokat'taki belde sayısı ise 25’ten 26’ya yükseldi.

Reşadiye’de Yılın İlk Karı Yağdı Reşadiye’de Yılın İlk Karı Yağdı

Hüsamettin Akçay Kelkit Gazetesi (Özel)

Editör: Şaban Konyar