ÖZEL HABER

Tokat'ın "Okuntu" ve "Elmalı" Gelenekleri Anne Müzesi'nde Sergileniyor

Yazar Şermin Yaşar'ın kurucusu olduğu "Anne Müzesi", Anadolu'nun annelik tarihini ve kültürel mirasını yansıtan sanat eserleriyle ziyaretçilerini ağırlıyor.

Abone Ol

Yazar Şermin Yaşar'ın kurucusu olduğu "Anne Müzesi", Anadolu'nun zengin annelik tarihini ve kültürel mirasını yansıtan sanat eserleriyle ziyaretçilerini ağırlıyor. Müzede, pek çok önemli sanatçının anne ve çocuk temalı tabloları, heykelleri ve koleksiyonları sergileniyor.

Müzenin açılışı öncesinde, Şermin Yaşar Tokat'ın geleneksel "okuntu" geleneği hakkında bilgi verdi. Yaşar, Tokat'ta geçmişte düğün davetiyesi yerine "yazma" dağıtıldığını anlattı.Yaşar, Tokat'ın meşhur yazmaları ve özellikle "Tokat yarım elmalısı" ile "Tokat tam elmalısı" desenlerinin anlamlarına değinen Yazar Şermin Yaşar, ‘’Evvel zaman… Düğün davetiyesi yok. Onun yerine okuyucular geziyor kapı kapı, kimin düğünü varsa okuyuveriyorlar avlulara doğru. Ben buna yetiştim, benim çocukluğumda paketlenmiş kına bırakırlardı köylerde davetlilerin kapılarına, hani düğün var düğüne gelin, bu da işte davetiye yerine kına, size hediyemiz.Tokat’ta ise eskiden yazma dağıtıyorlar, düğün davetiyesi yerine.
Şayet size üzeri Tokat yarım elmalısı desenli bir yazma bırakıldıysa biliyorsunuz ki siz, gelin öksüzdür, anasızdır, yarımdır. Anası olmayanın çeyizi olur mu? Olsa da anası yapmış gibi olur mu? O zaman ona göre gidiyorsunuz düğüne. Açıyorsunuz sandığı, kendi çeyizinizden, kendi kızınızın çeyizinden bir şeyler sarıp götürüyorsunuz geline. Bu da “yarım elma gönül alma.”
Kına gecesinde gelinin kayınvalidesi ise kendi sandığından bir Tokat tam elmalısı çıkartıp bağlıyor gelinin başına. Diyor ki yarım elmalılık bitti, şimdi tam elmalılısın. Senin artık bir annen var. Ben varım.
Yazmaları hikayesiyle birlikte Anne Müzesinde görebileceksiniz. Bir kez de sandığın önünde duracak ve oyyy benim güzel ülkem diyeceksiniz.’’ diye konuştu.