Baykar Yönetim Kurulu Başkanı Selçuk Bayraktar, düzenlediği basın toplantısında, TEKNOFEST Akdeniz'de 11 ilde ve 25 farklı alanda yarışmaların başladığını duyurdu.

Bayraktar, "Bu yıl 49 farklı kategoride yarışmamız var ve 10 yeni kategori ekledik. Yeni kategoriler arasında kuantum teknolojileri, finansal teknolojiler, nükleer enerji teknolojileri, Türkçe tabanlı yapay zeka dil modeli yarışması ve kablosuz haberleşme yarışmaları yer alıyor. TEKNOFEST bu yıl, 1,5 milyondan fazla başvuru aldı ve 700 bin farklı takım kuruldu. Bu, teknoloji platformları açısından dünya ve Türkiye için büyük bir rekor" dedi.

25 Alanda 6.500 Finalist

Başvuran 1,5 milyon gençten 6.500'ü, 25 farklı alanda finale kalmayı başardı. Bayraktar, "Bu gençler TEKNOFEST Akdeniz'de yarışıyorlar. Ayrıca, 2-6 Ekim tarihlerinde Adana'da düzenlenecek TEKNOFEST'te, şampiyon olan takımlar TEKNOFEST Şampiyonlar Ligi'nde mücadele edecekler. Akdeniz'i, Türkiye'yi ve tüm dost ülkeleri bu etkinliklere davet ediyoruz" dedi.

Gelecek Yıllarda Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti'nde TEKNOFEST

Bayraktar, gelecek yıllarda TEKNOFEST'i Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti'nde düzenlemeyi planladıklarını belirtti. "TEKNOFEST'in amacı, ülkemizi tam bağımsız ve müreffeh kılacak girişimleri desteklemektir. Bu, teknoloji ve bilim geliştirme tutkusunu topluma aşılamak ve büyük bir öz güven kazandırmak anlamına geliyor. Geçmişte bu konuda bir çaresizlik vardı, ancak günümüzde savunma sanayindeki atılımlar ve diğer alanlardaki teknolojik ilerlemeler bu algıyı yıktı" şeklinde konuştu.

TEKNOFEST Kuşağı ve Girişimler

Bayraktar, ilkokuldan üniversiteye kadar geniş bir kitleye hitap eden yarışmaların yanı sıra, bu yarışmalarda kurulan takımların girişimlerini oluşturup dünya markası olabilecek projelere dönüştüğünü ifade etti. "TEKNOFEST'ten çıkan bir kuşak, kendi girişimlerini kuruyor. Savunma sanayisindeki büyük dönüşümün köklerinde de küçük girişimler bulunuyor. Benzer bir dönüşümün Türkiye genelinde yaşandığını ve birçok genç girişimin ortaya çıktığını görüyoruz" dedi.

Uzay Çalışmaları ve Yeni Projeler

Bayraktar, Baykar'ın 20 yıllık hedeflerinden biri olan Kızıl Elma'nın çalışmaları ve Bayraktar TB3 yeni platformu hakkında bilgiler verdi. Ayrıca, uzay alanındaki projelerden Fergani adlı girişimlerinin ilk uydusunu bu yıl fırlatacağını duyurdu. "Fergani, alçak yörünge uydu konselasyonu ve takım uydular üretmeye başladı ve yörünge transfer araçları ile fırlatma sistemleri üzerinde çalışıyor" dedi.

Savunma Sanayindeki Başarılar ve İlgi

Bayraktar, Türk savunma sanayisinin dünya çapında tanınırlığı ve marka değeri kazandığını belirtti. Türkiye'nin savunma sanayindeki yerlilik oranının yüksek olduğunu ve bu durumun uluslararası düzeyde büyük ilgi gördüğünü vurguladı. "TEKNOFEST'in amacı, oluşan enerjiyi tüm sivil alanlara yayarak büyük bir insanlık faydası sağlamaktır" diye ekledi.

Ankara'da Akraba Kavgası: 2 Ölü, 4 Yaralı Ankara'da Akraba Kavgası: 2 Ölü, 4 Yaralı

Kaynak: DHA