Kültür ve Turizm Bakanlığı'nın izniyle 2019'dan bu yana devam eden Akdeniz su altı kazılarında önemli bir keşif yapıldı. Akdeniz Üniversitesi'nden Doç. Dr. Hakan Öniz'in liderliğinde gerçekleştirilen kazılar kapsamında, Antalya'nın Kumluca ilçesi açıklarında denizin 50 metre derinliğinde batık bir gemi tespit edildi. Bu batık gemi, daha önce Trodos Dağları'ndan çıkarıldığı düşünülen bakır yastık külçelerini taşıyordu. Son olarak, bu batıkta yapılan kazılarda gümüş perçinli bir tunç hançer ortaya çıkarıldı. Uzmanlar, hançerin Girit-Minos uygarlığına ait olduğunu ve geminin Girit yönüne hareket ederken battığını belirtiyor.

Akıllı Baston Desteği Görme Engelli Gaziler için Önemli Bir Adım Akıllı Baston Desteği Görme Engelli Gaziler için Önemli Bir Adım

Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy, sosyal medya üzerinden yaptığı paylaşımda, "Akdeniz'in derinliklerinden gün yüzüne çıkan 3 bin 600 yıllık bu sır, Antalya'nın Kumluca ilçesi açıklarındaki su altı kazılarında ortaya çıktı. Girit-Minos uygarlığına ait gümüş perçinli tunç hançer, Türkiye'nin ve dünyanın su altı arkeolojisi açısından önemli bir keşif olarak değerlendirilmektedir. Akdeniz Üniversitesi ve Kazılar ve Araştırmalar Dairesi Başkanlığı ekiplerine bu titiz çalışmalarından dolayı teşekkürlerimi sunuyorum" ifadelerini kullandı.

Kaynak: DHA