Dr. Öğütmen, sepsisin kan zehirlenmesi olarak bilindiğini ve zamanında müdahalenin hayat kurtarıcı olduğunu vurguladı. Sepsisin ani ateş gibi belirtilerle kendini gösterebileceğini belirten Dr. Öğütmen, "Sepsiste her geçen saat hayati öneme sahiptir. Tansiyon düşüşü, idrar çıkışında azalma, solunum sıkıntısı ve kalp atışlarının hızlanması en sık görülen belirtilerdir" dedi.
Sepsis, enfeksiyona karşı vücudun aşırı bir tepki vermesi sonucu gelişen ciddi bir hastalıktır. Dr. Öğütmen, sepsisin organ yetmezliklerine ve tüm vücudu etkileyen şoklara yol açabileceğini belirterek, hastalığın ihmale gelmeyeceğini vurguladı. “Sepsis, ciddi sonuçlara yol açabilecek bir hastalıktır. Erken teşhis ve tedavi süreci kritik öneme sahiptir” şeklinde konuştu.
‘Erken Teşhis Çok Önemli’
Dr. Öğütmen, sepsiste erken teşhisin büyük önem taşıdığını belirtti. Enfeksiyon belirtileri şüphelenilen hastalarda, "ateş, tansiyon, genel durum değerlendirmesi ve kan tetkikleri" yapıldığını ifade eden Dr. Öğütmen, enfeksiyonun tedavisinin hızlı bir şekilde başlatılması gerektiğini vurguladı. “Enfeksiyonun kontrol altına alınmaması hastada ciddi sonuçlara yol açabilir. Erken teşhis sürecinde yapılan testlerle enfeksiyon parametreleri ve organ fonksiyonları değerlendirilir” dedi.
‘Gereksiz Antibiyotik Kullanımından Kaçının’
Tedavi süreci hakkında bilgi veren Dr. Öğütmen, sepsiste enfeksiyon odağının belirlenmesinin kritik olduğunu, enfeksiyon odağının saptanamadığı durumlarda dahi tetkiklerin yapılması gerektiğini söyledi. “Hastayı kesinlikle antibiyotiksiz bırakmamak gerekir. Ancak, aşırı ve uygunsuz antibiyotik kullanımı, gelecekteki tedavi süreçlerini olumsuz etkileyebilir ve hastanın antibiyotiğe karşı bağışıklık kazanmasına yol açabilir. Bu nedenle, gereksiz antibiyotik kullanımından kaçınılmalıdır” ifadelerini kullandı.
Sepsisin belirtilerine de değinen Dr. Öğütmen, “Ateş, tansiyon düşüşü, böbrek yetmezliği, idrar çıkışında azalma, solunum sıkıntısı ve nabzın hızlanması sepsisin ciddi sonuçlar doğurabilecek belirtileridir” şeklinde konuştu.