Bilinç ve Zihin: İnsan Düşüncesinin Derinliklerine Yolculuk Bilinç ve Zihin: İnsan Düşüncesinin Derinliklerine Yolculuk

Prof. Dr. Özlü, bu mevsimlerin kronik akciğer hastaları için risk taşıdığını belirterek, "Güz mevsimine girmiş bulunuyoruz ve bu dönemde astım, KOAH, akciğer sertleşmesi gibi kronik akciğer hastalıkları olan bireylerin ekstra dikkatli olmaları gerekiyor" dedi.

Prof. Dr. Özlü, özellikle yaşlılar ve kronik akciğer hastaları için ek korunma önlemlerinin gerekli olduğunu vurguladı. "Yakın çevremiz, hastalıkların bulaşmasında önemli bir rol oynayabilir. Genellikle torunlar, çocuklar, komşular ve arkadaşlar gibi kişiler, hapşırma, öksürme veya ateş gibi gribal enfeksiyon belirtileri gösteren bireylerle temas, hastalığın yayılmasına neden olabilir. Bu yüzden riskli kişilerin kendilerini korumaları büyük önem taşıyor" şeklinde konuştu.

Yaşlı ve Kronik Hastalar İçin Korunma Önerileri

Prof. Dr. Özlü, kış mevsiminde solunum yolu enfeksiyonlarının daha sık görüldüğünü belirterek, "Eylül ayından itibaren başlayan bu mevsimde, astım, KOAH gibi kronik akciğer hastalıkları yaşayanların enfeksiyonlardan korunmaları şart. Pandemi döneminde kazandığımız hijyen alışkanlıkları bu açıdan çok faydalı olabilir. Özellikle yaşlılar ve kronik hastalıkları olan kişiler, hastalıklardan korunmak için kendilerini korumalı ve yakınları da bu konuda dikkatli olmalıdır. Hasta olan kişilerin maskelerini takmaları ve sağlıklı kişilerin hastalardan uzak durmaları gerekiyor" diye ekledi.

Aşılar ve Hijyenin Önemi

Grip ve zatürre aşılarının önemine de değinen Prof. Dr. Özlü, "Grip aşısı sezonu başladı. Grip aşıları her yıl yenilenmelidir, bu yüzden geçen yıl aşılanmış olsanız bile bu yıl yeni aşı ile tekrarlamanız gerekmekte. Ayrıca, zatürre aşısı da eğer daha önce yaptırılmadıysa yapılmalıdır. El hijyeni ve havalandırma da önemli. Ortak kullanım alanlarında el dezenfektanı kullanılması ve kalabalık alanlarda yeterli hava sirkülasyonuna dikkat edilmesi gerektiğini unutmamalıyız. Bu tedbirler, akciğer sağlığını koruma konusunda önemli adımlar olacaktır" şeklinde konuştu.

Kaynak: DHA