Bakan Memişoğlu: Sağlıkta Teknoloji Üretiminde Dünyanın Lider Ülkelerinden Biri Olmayı Hedefliyoruz Bakan Memişoğlu: Sağlıkta Teknoloji Üretiminde Dünyanın Lider Ülkelerinden Biri Olmayı Hedefliyoruz

Prof. Dr. Sözbilir, Elazığ’daki 8 Kasım tarihinde meydana gelen 5 büyüklüğündeki depremin, 2020 yılında gerçekleşen Pütürge segmenti kırılmasından kaynaklanan enerji transferiyle tetiklendiğini belirtti. 2020’deki 6.8 büyüklüğündeki Elazığ depreminin, 2023’teki Maraş depremlerini tetiklediğini hatırlatan Prof. Dr. Sözbilir, "2020’deki Elazığ depremi, Pütürge segmentinin güneydoğusundaki Erkenek, Pazarcık, Narlı ve Amanos segmentlerinde 7.8 büyüklüğünde bir deprem üretmiş ve Hatay Havalimanı'na kadar kırılmıştı. 2023’te ise bu fay kırığı, Hatay'daki 6.4 büyüklüğündeki Antakya-Defne depremine yol açmıştı. 16 Ekim 2024’te Malatya-Kale'de yine bir deprem yaşandı. Bu depremler, kırılan fayların birbirine enerjisini transfer etmesi sonucu oluştu," dedi.

Sözbilir, Adıyaman fayının da büyük bir tehlike oluşturduğuna dikkat çekerek, "Adıyaman fayı 7’ye varan büyüklükte deprem üretebilecek potansiyele sahip ve son yıllarda yapılan çalışmalarda bu fayın diri olduğu saptanmıştır. Bu nedenle Adıyaman fayının sürekli izlenmesi büyük önem taşımaktadır" ifadelerini kullandı. Ayrıca, Palu segmentinin uzun süre büyük bir deprem üretmediğini, ancak sismik boşluk sınıfında yer aldığını belirtti.

Prof. Dr. Sözbilir, ayrıca 2023’teki Kahramanmaraş depremlerinin tetiklemesiyle başlayan fay segmentlerinde stres birikiminin devam ettiğini, bu nedenle depreme karşı hazırlıklı olmanın hayati önem taşıdığını söyledi. Bingöl, Adıyaman, Malatya, Gaziantep, Hatay ve Adana illerinde yaşayanların bilinçlendirilmesi ve önlemlerin acilen alınması gerektiğini belirtti.

Prof. Dr. Sözbilir, sözlerini şöyle tamamladı: "Bu bölgelerdeki kırılmamış sismik kaynaklar, büyük bir tehlike oluşturuyor. Bu nedenle acil hazırlıklar yapılmalı ve halk deprem konusunda bilinçlendirilmelidir."

Kaynak: DHA