Ancak, hijyen kurallarına uymak oldukça önemli," dedi. Prof. Dr. Akalın, hastalığın bulaşma yolları ve korunma yöntemleri hakkında bilgi verdi.

Prof. Dr. Akalın, maymun çiçeği virüsünün Afrika'da uzun süre var olduğunu ve ilk kez 1959'da maymunlarda saptandığını belirtti. İnsanlarda ise ilk vakanın 1970 yılında Demokratik Kongo Cumhuriyeti'nde görüldüğünü ifade etti. "Maymun çiçeği hastalığı 2003 yılına kadar Afrika dışına çıkmamıştı," diyen Akalın, hastalığın zoonoz olduğunu, yani hayvanlardan insanlara geçebileceğini ancak insandan insana da bulaşabileceğini açıkladı.

Cinsel Yolla Bulaşma ve Hijyen Kuralları

Maymun çiçeğinin, hasta kişilerin salgılarından ve kullandıkları eşyalar yoluyla bulaşabileceğini belirten Akalın, "Metroda bir yere tutunduğunuzda ve elinizde yara yoksa, risk yoktur. Önemli olan hijyen kurallarına uymak, elleri sık sık yıkamaktır. Ayrıca, hastalık cinsel yolla da bulaşabilir. 2022'de Avrupa'da görülen vakalarda, cinsel yolun daha ön planda olduğunu gördük, ancak bu hastalık sadece cinsel yolla bulaşan bir hastalık değil," şeklinde konuştu.

Belirtiler ve Tedavi

Virüsle temas sonrası 1 ila 3 hafta süren bir kuluçka dönemi yaşandığını belirten Akalın, "Bu dönemde ateş, baş ağrısı, kas ve sırt ağrıları görülür. Döküntüler, vücudun her yerinde yaygın olabilir veya genital bölgede de olabilir. Döküntüler, ateşin düşmesinden sonra ortaya çıkar ve bu lezyonlara temas etmek bulaşıcıdır," dedi.

Maymun çiçeği hastalığının ölüm oranının düşük olduğunu belirten Akalın, "Demokratik Kongo Cumhuriyeti'nde 2024'te bildirilen ölüm oranı yaklaşık yüzde 3. Ancak, bu oran hastalık izlem sistemlerinin eksikliği nedeniyle yüksek görünebilir," diye ekledi. Ayrıca, hastalık için onaylı ilaçların bulunmadığını, fakat bazı ilaçların kullanıldığını söyledi.

Uzman Uyardı: Şok Diyetler Saç Dökülmesine Yol Açabiliyor Uzman Uyardı: Şok Diyetler Saç Dökülmesine Yol Açabiliyor

Endişe ve Korunma Önerileri

Koronavirüs salgını gibi bir pandemi beklemediğini ifade eden Akalın, "Hastalığın bulaşma yolları kontrol edilebilir ve dikkatli olunursa risk azaltılabilir. Koronavirüs benzeri büyük bir salgın beklemiyoruz. Ancak hijyen kurallarına uymak büyük önem taşıyor ve şu an için endişelenmeye gerek yok," şeklinde konuştu.

Kaynak: DHA