Deniz Kuvvetleri Komutanlığı'na bağlı İzmir Müze Gemiler Müdürlüğü tarafından işletilen gemi, ilk kez deniz ve gemi temalı yağlı boya tablolardan oluşan bir sanat galerisine ev sahipliği yapacak.

ABD'nin Avandele Tersanesi'nde inşa edilen ve "USS Ainsworth" adıyla 24 yıl ABD Donanması'nda görev yapan gemi, 1994 yılında Türk donanmasına katılarak "TCG Ege" adını aldı. 11 yıl süresince çeşitli tatbikat ve eğitimlerde görev yaptıktan sonra 17 yıldır müze olarak kullanılan gemide, yarın bir sanat galerisi açılacak. İzmir Müze Gemiler Müdürü Deniz Öğretmeni Üsteğmen Çağrı Pala, müzenin 1 Temmuz 2007 tarihinde Kabotaj Bayramı'nın yıldönümünde açıldığını belirtti. Pala, müzenin amacının Türk deniz kültürünü tanıtmak ve eski denizcilik mesleklerini yaşatmak olduğunu ifade etti. Ayrıca, Ege Bölgesi'nde unutulmaya yüz tutmuş denizcilik mesleklerinin canlandırılmasının planlandığını söyledi.

Müze gemide bir İzmir kayığı modelinin bulunacağını ve bu model üzerinden uygulamalı sanat atölyeleri düzenlemeyi planladıklarını vurgulayan Pala, bu atölyelerle maket yapımcılığının yeniden canlandırılmasının hedeflendiğini belirtti. Pala, müzenin yalnızca bir sergi alanı değil, aynı zamanda akademik bir süreç de sunduğunu ve deniz farkındalığını artırmayı amaçladıklarını açıkladı.

İzmir'de kurulan ilk müze gemi olan TCG Ege, ziyaretçilere interaktif bir deneyim sunmayı hedefliyor. Pala, ziyaretçilerin geminin teknik bilgilerini öğrenmenin yanı sıra, geminin tarihini ve yaşam tarzını hayal edebileceğini söyledi. Ayrıca, ziyaretçilerin geminin hikayelerini keşfetmeleri için dramatize etme ve öyküleştirme yöntemleri kullanacaklarını belirtti.

Sanat galerisi açılışı 30 Ağustos'ta yapılacak ve aynı gün Dokuz Eylül Üniversitesi Atatürk İlkeleri ve İnkılap Tarihi Enstitüsü'nden bir akademisyen tarafından bir konferans düzenlenecek. Ayrıca, maket odası ve sanat galerisi açılışları gerçekleştirilecek. 9 Eylül'de İzmir’in zeybekleri ile ilgili bir sergi ve halk oyunları gösterisi düzenlenecek. 2025 yılı itibarıyla İzmir’de askeri müzecilik alanında ilk kez bir sempozyum düzenlenmesi planlanıyor.

Sergiye katkıda bulunan ressam İsmail Güven, İzmir Sanat Fuarı’nda tanıştığı müze yetkilileriyle bu sürecin başladığını ve yağlı boya tabloların sanat galerisine bağışlandığını belirtti. Ayrıca, ressam Faysal Çakmaz’ın bir Atatürk portresi bağışladığını ve toplamda 16 eserin sergileneceğini ekledi. Güven, sanatın iyileştirici ve güzelleştirici gücüne vurgu yaparak, sanatın her derde deva olduğunu ifade etti.

Akıllı Baston Desteği Görme Engelli Gaziler için Önemli Bir Adım Akıllı Baston Desteği Görme Engelli Gaziler için Önemli Bir Adım

Kaynak: DHA