Arıkan, deprem bölgesindeki esnaf ve sanayicilerin zorlu bir dönemden geçtiğini vurgulayarak, "Aksi takdirde deprem bölgesinde ikinci bir 6 Şubat depremi yaşanabilir. Bu nedenle devlet yetkililerimizin 4 il ve 2 ilçedeki durumu tekrar gözden geçirmesi şart" dedi.
Mücbir Sebep Halinin Süresinin Uzatılması Gerekiyor
Kahramanmaraş, Malatya, Hatay ve Adıyaman ile Gaziantep’in Nurdağı ve İslahiye ilçelerini kapsayan mücbir sebep hali 31 Ağustos’ta sona erecek. Bu tarihten sonra Kahramanmaraş’taki sanayiciler ve esnaf, büyük bir vergi ve SGK prim borcu ile karşı karşıya kalacak. KMTSO Meclis Başkan Vekili Mahmut Arıkan, mücbir sebep halinin uzatılmaması durumunda sanayicilerin büyük zorluklarla karşılaşacağını ifade etti. Arıkan, “Kahramanmaraş 6 Şubat depreminde ciddi kayıplar yaşadı ve sanayisini yeniden ayağa kaldırmaya çalışıyor. Mücbir sebep halinin uzatılmaması durumunda, sanayiciler ve esnaflar için ödeme güçlüğü yaşanacak ve bu durum sicillerinin bozulmasına neden olabilir. Dolayısıyla, mücbir sebep halinin en az 6 ay daha uzatılması ve bu süre sonunda borçların 24 ay taksitle ödenmesi şarttır” şeklinde konuştu.
Sicil Sorunları ve Vergi Yükleri
Arıkan, mücbir sebep halinin uzatılmaması durumunda Kahramanmaraş sanayicilerinin sicillerinin bozulabileceğini, bunun da uzun yıllar sürecek bir iyileşme sürecine yol açacağını belirtti. Ayrıca, mücbir sebep dışında enflasyon düzeltmesi beyannamelerinin de yaklaşmakta olduğunu ve bu durumun sanayiciler üzerinde iki kat vergi yükü oluşturacağını ifade etti. Arıkan, “Geçmişe dönük vergiler ve enflasyon düzeltmesi beyannameleriyle sanayicilerimiz iki vergi yüküyle karşı karşıya kalacak. Deprem bölgesindeki esnaf ve sanayiciler bu yüklerin altından kalkamaz” dedi.
Enflasyon Düzeltmesinden Muafiyet İhtiyacı
KMTSO Meclis Başkan Vekili, mücbir sebep halinin yanı sıra enflasyon düzeltmesi beyannamelerinin de en az bir yıl süreyle deprem bölgelerinde uygulanmaması gerektiğini vurguladı. Abdullah Kalın, Kahramanmaraş Serbest Muhasebeciler ve Mali Müşavirler Odası Başkanı olarak, bölgedeki yaklaşık 95 bin iş yerinin ve fabrikanın hasar gördüğünü ve mücbir sebep halinin sona ermesinin ekonomiye ciddi zarar vereceğini belirtti. Kalın, “Bölgenin yeniden toparlanabilmesi ve ekonominin düzelmesi için mücbir sebep halinin hayat normale dönene kadar uzatılması ve sanayi kuruluşlarına yeni teşvikler sağlanması şarttır. Ayrıca, vergi ve SGK prim borçlarının teminat aranmaksızın 24 ay taksitlendirilmesi gerekmektedir” dedi.