Mersin’in güneş enerjisi potansiyelinden faydalanarak çevre dostu bir enerji çözümü sunan bu tesis, temiz enerji kullanımı ile enerji tasarrufu sağlıyor ve çevresel farkındalığı artırıyor.

Mardin’de TIR’ın Çarptığı Serhat, Ağır Yaralandı Mardin’de TIR’ın Çarptığı Serhat, Ağır Yaralandı

Birleşmiş Milletler Uluslararası Göç Örgütü tarafından desteklenen proje, aynı zamanda kadın istihdamını teşvik ediyor. Tesisin tüm üretim süreci, kadınlar tarafından yürütülerek toplumsal cinsiyet algısının değiştirilmesine katkı sağlanıyor. Kurutma işlemleri, Toptancı Sebze ve Meyve Hali içinde bulunan 200 metrekarelik polikarbon serada gerçekleştiriliyor. Tesiste kullanılan tüm sebze ve meyveler, yerli üreticilerden temin ediliyor.

Üretim süreci, ürünlerin temizlenmesi, seçilmesi, doğranması, kurutulması ve ambalajlanmasını içeriyor. Gıda mühendislerinin gözetiminde yürütülen bu süreç, Mersinden Kadın Kooperatifi tarafından yürütülüyor. Kooperatif Yönetim Kurulu Başkanı Meral Seçer, projenin 2020 yılında başlatıldığını ve o zamandan beri tesisin faaliyetlerini sürdürdüğünü belirtti. Seçer, iklim krizinin etkileri altında sürdürülebilirliğin önemine dikkat çekerek, güneş enerjisi panellerinden elde edilen elektriğin üretimde kullanılmasının büyük değer taşıdığını ifade etti. Ayrıca, kadın istihdamına katkıda bulunmak ve Mersin’in coğrafi işaret tescili almış ürünlerinin kurutulmasını yapmak hedefleniyor.

Seçer, tesisin üretim ve istihdam kapasitesini artırma yönünde ihtiyaç duyulduğunu ve ENHANCER projesi aracılığıyla güneş panellerinin sayısını artırdıklarını kaydetti. Ayrıca, FSSC belgesinin alınmasıyla ulusal pazarda genişleme fırsatlarını yakaladıklarını belirtti. Ulusal ve uluslararası düzeyde tanınan ürünler üretilmesi hedefleniyor.

Gıda Mühendisi Hatun Karakoç, kurutma işlemlerinde güneş enerjisini kullanmanın önemine değinerek, süreç boyunca ürünlerin dikkatle işlendiğini söyledi. Üretim tesisinde kan portakalı, cennet hurması, limon, portakal, çilek, muz gibi meyvelerin yanı sıra maydanoz, ıspanak ve dereotu gibi yapraklı ürünler de kurutuluyor. Ürünler paketlenmeden önce sıkı bir kalite kontrol sürecinden geçiyor.

Tesiste çalışan Kübra Korhan, kadınlarla birlikte çalışmaktan memnuniyetini dile getirerek, güçlü bir ekip ruhu oluşturduklarını ve kadınların neler başarabileceğini gösterdiklerini ifade etti. Başkan Vahap Seçer’in toplumsal cinsiyet eşitliğine verdiği önemin altını çizen Korhan, tesisteki çalışma ortamının olumlu etkilerini vurguladı.

Kaynak: DHA