Fuar kapsamında gerçekleştirilen Başkanlar Oturumu’nda, Türkiye’nin lojistik performansını ve aktarma merkezi olma potansiyelini artırmak için gerekli altyapı yatırımlarının tamamlanması gerektiği vurgulandı.

İzmir Büyükşehir Belediyesi tarafından 11-13 Eylül tarihleri arasında düzenlenen LOGISTECH fuarında, İMEAK Deniz Ticaret Odası İzmir Şubesi Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Mihri Çelik’in başkanlık ettiği oturumda, ülkemizi küresel taşımacılık koridorlarına bağlayacak projelerin önemine dikkat çekildi. Ayrıca, dijital teknoloji ve yeşil dönüşümün lojistik fırsatları yaratabileceği ifade edildi. Oturumda, Türk Hava Yolları (THY) Kargo Satış Başkan Yardımcısı Ahmet Kaya, Uluslararası Taşımacılık ve Lojistik Hizmet Üretenleri Derneği (UTİKAD) Yönetim Kurulu Başkanı Bilgehan Engin, Türkiye Liman İşletmecileri Derneği (TÜRKLİM) Yönetim Kurulu Başkanı Hamdi Erçelik ve İzmir Deniz Nakliyecileri Derneği (DND) Yönetim Kurulu Başkanı Şükriye Vardar konuşmacı olarak yer aldı.

Hava Kargo Talebi Artış Gösterdi

Pandemi sonrası değişen tüketim alışkanlıkları ve e-ticaretin etkisiyle hava kargo taşımacılığına olan talebin arttığını belirten THY Kargo Satış Başkan Yardımcısı Ahmet Kaya, “E-ticaretin pandemi ile birlikte artması, hava kargo taşımacılığını canlandıran ana etmenlerden biri oldu. Özellikle son dakika teslimatları ve hızla dönen stoklarla ilgili hava kargo hizmetlerine olan talep arttı. Türkiye’nin coğrafi konumu, tedarik akışında önemli bir rol oynuyor. İstanbul Havalimanı, dünyanın en modern ve büyük hava merkezlerinden biri haline geldi. THY, dünyanın en geniş uçuş ağına sahip havayolu olarak, Türkiye’nin dış ticaret kapasitesini artırma konusunda önemli bir rol oynuyor” dedi.

Türkiye’nin Hedeflerinin Üzerine Çıkma Potansiyeli

Kargo Minibüsü Hırsızlığı Olayı Kargo Minibüsü Hırsızlığı Olayı

Pandemi sürecinin küresel tedarik zincirlerinde yarattığı kırılmalar, yakın tedarik kavramı, yerel üretim süreçleri ve uluslararası gelişmelerin Türkiye’ye yeni roller biçtiğini belirten UTİKAD Yönetim Kurulu Başkanı Bilgehan Engin, “Pandeminin yarattığı koşullarda, Avrupa Türkiye için önemli bir pazar haline geldi. Türkiye doğru adımlar atarsa, bu avantajlı pozisyondan yararlanabilir. Özellikle demiryolu yatırımları ve transit taşımacılığın teşvik edileceği mevzuat düzenlemeleri ile Türkiye, bu avantajı hem ekonomik olarak değerlendirebilir hem de bölgesel gücünü artırabilir. Türkiye, Dünya Bankası Lojistik Performans Endeksi’nde hedeflerini aşabilir. Türkiye’nin yıllık 250 milyar dolarlık ihracatına paralel olarak, lojistik payımız da şekilleniyor. Katma değeri yüksek, teknolojik üretimle desteklenen ürünlere odaklanmak önemlidir. Bu yaklaşım, hizmet ihracatını da artıracaktır” ifadelerini kullandı.

Dijital ve Yeşil Dönüşümün Önemi

TÜRKLİM Yönetim Kurulu Başkanı Hamdi Erçelik, limanların dijital ve yeşil dönüşümünün önemini vurgulayarak, “Türkiye bir yarımada ülkesi olarak kıyı anlamında zengin. Ancak kıyı yapımızda limanlar sınırlı. Bu nedenle mevcut limanları daha verimli hale getirmek ve rekabetçi olmak zorundayız. Dijitalleşme ve yeşil dönüşüm, limanların verimliliğini artırmak için kritik öneme sahip. Avrupa’daki sınırda karbon vergileri gibi gelişmelere hazırlıklı olmamız gerekiyor. Limanların kapasite artışı ve verimlilik bu dönüşümlerde önemli bir rol oynayacak” dedi.

Alsancak Limanı hakkında da değerlendirmelerde bulunan Erçelik, “Alsancak Limanı’nın ticari liman kimliğinin korunması gerektiğini düşünüyorum. Özelleştirme konusunda kamu elinin çekilmemesi, özel sektörle uyum içinde çalışılması önemli. Liman işletmelerinin kamu yatırımını referans alarak daha verimli hale gelmesi gerektiğini düşünüyorum” şeklinde konuştu.

DND Yönetim Kurulu Başkanı Şükriye Vardar ise, Türkiye limanlarının dünya ile rekabet edebilecek seviyede olduğunu belirterek, “İlk 100 liman arasında dört limanımız bulunuyor. Kapasite ve verimliliği artırmak, büyük gemiler için derin su hattı inşa etmek, demiryolu, karayolu ve iç suyolu bağlantıları kritik önem taşıyor” dedi.

Kaynak: DHA