EKONOMİ

KOSGEB’DEN 75.000 TL’YE KADAR FAİZSİZ GERİ ÖDEMELİ DESTEK

Kosgeb Tokat İl Müdürü Kenan Sert, İmalatçı Mikro ve Küçük İşletmelere Hızlı Destek Programı kapsamında 30 bin veya 75 bin lira teminatsız ve faizsiz geri ödemeli, 5 yıl vadeli ve 3 yılı ödemesiz geri ödemeli destek verileceğini söyledi.

Abone Ol

   Kosgeb Tokat İl Müdürü Kenan Sert, İmalatçı Mikro ve Küçük İşletmelere Hızlı Destek Programı kapsamında 30 bin veya 75 bin lira teminatsız ve faizsiz geri ödemeli, 5 yıl vadeli ve 3 yılı ödemesiz geri ödemeli destek verileceğini söyledi.

                Küçük ve Orta Ölçekli İşletmeleri Geliştirme ve Destekleme İdaresi Başkanlığı (KOSGEB) İl Müdürü Kenan Sert, gazetemize yaptığı özel açıklamada özellikle imalatçı kimliği taşıyan mikro ve küçük işletmelere hızlı destek programında 5 yıl vadeli 3 yıl ödemesiz faizsiz nakit desteğe sağlanacağı müjdesini verdi. İl Müdürü Sert;

 “Mikro ve küçük işletmeler, finansmana erişimlerinin kısıtlı olması ve gelir azalışlarından çabuk etkilenmeleri nedeniyle Covid-19 salgınına karşı hassas durumdadır. Ekonomik aktivitelerin ülke geneline yayılmasında, teknolojik gelişmelerin tabandan itibaren içselleştirilmesinde, ana sanayi kuruluşlarının malzeme ve ara ürün ihtiyaçlarının yerli üretimle karşılanmasında, yereldeki işgücü potansiyelinin yerinde kullanılarak büyük şehirlere sağlıksız göçün önlenmesinde ve teknoloji tabanlı yenilikçi iş fikirlerinin hayata geçirilmesinde son derece önemli olan mikro ve küçük işletmelerin salgının yıkıcı etkilerinden korunmaları gerekmektedir.

9 TEMMUZ CUMA SON GÜN

9 Temmuz Cuma günü başvuruların sonu günü, işletmelerin bu tarihe kadar başvurularını yapmaları gerekmektedir. Türkiye’nin ekonomi ve sanayi politikalarının temeli, katma değerli ve yüksek teknolojili imalat sanayi sektörlerinin liderlik edeceği ekonomik büyüme modeline dayalıdır. Bu genel strateji, imalat sektörünün en az hasarla krizin üstesinden gelmesiyle ilgili tedbirlerin alınmasını gerektirmektedir. Diğer taraftan; imalat sektöründe duran veya yavaşlayan üretim faaliyetlerinin salgın sonrasında eski durumuna döndürülmesi hizmet ve ticaret sektörlerinde olduğundan daha zor ve maliyetli olacaktır. İmalat sektörünün değer zincirindeki kritik pozisyonu da dikkate alınarak, imalat sektörü ile bunun tamamlayıcısı olan bilgisayar programlama ve bilimsel Ar-Ge sektörlerindeki mikro ve küçük işletmelere yönelik işletme sermayesi formunda destek tasarlanmıştır.

AYRILAN BÜTÇE 600 MİLYON DOLAR

Destek programı; KOSGEB, Dünya Bankası ve Japonya Uluslararası İşbirliği Ajansı - JICA tarafından yürütülen proje kapsamında toplam 600 Milyon Amerikan Doları tutarındaki bütçe ile uygulanacaktır. Covid-19 salgınından etkilenen imalat ve bilimsel Ar-Ge sektörlerindeki mikro ve küçük işletmeler ile 2017 ve sonrasında kurulmuş imalat, bilgisayar programlama ve bilimsel Ar-Ge sektörlerindeki yenilikçi genç işletmelere KOSGEB tarafından “Mikro ve Küçük İşletmelere Hızlı Destek Programı” kapsamında sermaye desteği sağlanacaktır. Desteğin amacı, öncelikli sektörlerdeki mikro ve küçük işletmelerin salgın şartlarına rağmen faaliyetlerini sürdürebilmelerini ve istihdamlarını salgın başlangıcındaki seviyede koruyabilmelerini sağlamaktır.

 MİKRO VE KÜÇÜK İŞLETMELERE HIZLI DESTEK PROGRAMI BİLEŞENLERİ

Birinci Bileşende; imalat ve bilimsel Ar-Ge sektöründeki mikro ve küçük işletmelere(MKİ) “faizsiz geri ödemeli destek" verilecektir. İkinci Bileşende; 2017 ve sonrasında kurulan ve imalat, bilgisayar programlama ve bilimsel Ar-Ge sektörlerinde faaliyet gösteren genç yenilikçi mikro ve küçük işletmelere (MKİ) “faizsiz geri ödemeli destek" verilecektir. Geri ödemeli destek için işletmelerden teminat alınmayacaktır” dedi.