Bakan Uraloğlu, 22 Nisan 2024 tarihinde Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın Irak ziyaretinde imzalanan İş Birliği Mutabakat Zaptı çerçevesinde, Kalkınma Yolu Projesi ile ilgili olarak Türkiye, Irak, Katar ve BAE arasında bir 4'lü Bakanlar Konseyi mekanizması kurulduğunu belirtti. "Bu mutabakat zaptının ardından, Kalkınma Yolu için ilk 4'lü Bakanlar Zirvesi'ni 29 Ağustos saat 14.00'te İstanbul Dolmabahçe Sarayı'nda gerçekleştireceğiz," diyen Uraloğlu, zirvede projenin detaylarının görüşüleceğini ve önemli kararların alınacağını ifade etti.

Projenin, Türkiye'nin ekonomik büyümesine ve bölgesel kalkınmaya büyük katkı sağlayacağına dikkat çeken Uraloğlu, "Kalkınma Yolu, uluslararası ticaret koridorlarının çeşitlenmesini sağlayarak küresel ticaretin sürdürülebilirliğine destek olacak. Türkiye, Asya ve Avrupa arasında güvenilir ve etkin bir ticaret koridoru oluşturarak ekonomik ve stratejik avantajlarını güçlendirecek," şeklinde konuştu.

Suat Kılıç: Cumhurbaşkanına Yapılan Hakareti Kınıyoruz Suat Kılıç: Cumhurbaşkanına Yapılan Hakareti Kınıyoruz

Bakan Uraloğlu, Kalkınma Yolu'nun Türkiye'nin ulaştırma ağı ve limanları aracılığıyla yüklerin her yönde hareket etmesini sağlayacağını belirterek, "Bu koridor, dünyadaki lojistik sistemine daha güçlü bir entegrasyon sağlayacak ve yük taşımacılığı için yeni seçenekler sunacak. Ayrıca, mevcut ulaştırma koridorlarının verimliliğini artıracağız," dedi.

Türkiye'deki Kalkınma Yolu çalışmaları hakkında bilgi veren Uraloğlu, "Irak'ın FAV Limanı'ndan başlayıp Ovaköy'den Türkiye'ye giriş yapacak yolun Türkiye kesimi, Kapıkule-Şanlıurfa arası yaklaşık bin 592 kilometre. Şanlıurfa-Irak sınırı arasında 331 kilometre uzunluğunda yeni bir otoyol yapılacak. Ayrıca, Halkalı-Kapıkule arasında 229 kilometrelik çift hatlı, elektrikli ve sinyalli yeni bir hızlı tren hattı inşa ediyoruz. Çerkezköy-Kapıkule kesimini 2025 sonunda tamamlamayı hedefliyoruz. Bu proje ile Halkalı-Kapıkule arası yolcu seyahat süresini 4 saatten 1,5 saate indireceğiz ve mevcut hat kapasitesini 4 kat artıracağız. Yavuz Sultan Selim Köprüsü'nden geçecek demir yolunun projelendirme sürecini de tamamladık. Süreçleri hızlı bir şekilde yürütmek istiyoruz," şeklinde açıklamada bulundu.

Kaynak: DHA