Astana Arena Stadı'nda gerçekleştirilen açılış törenine Türkiye'den Gençlik ve Spor Bakanı Osman Aşkın Bak, Adalet Bakanı Yılmaz Tunç ve Dünya Etnospor Konfederasyonu Başkanı Bilal Erdoğan katıldı. 'Büyük Bozkırda Buluşma' temasıyla bu yıl Kazakistan'ın ev sahipliğinde yapılan 5. Dünya Göçebe Oyunları'nın açılışı, katılımcı ülkelerin bayrakları ve takımların geçişiyle başladı. Kazakistan milli marşının ardından Cumhurbaşkanı Kassym-Jomart Tokayev, açılış konuşmasını yaptı. Tokayev, Kazakistan sınırları içinde doğup gelişen göçebe uygarlığının dünya kültürüne katkı sağladığını vurgulayarak, “5 bin yıl önce göçebeler atı evcilleştirerek binicilik kültürünün temellerini attı. Bu topraklar, bilim ve hümanist düşüncenin önde gelen isimlerini yetiştirdi” dedi.

Bilal Erdoğan’dan Açılışta Mesaj

Dünya Etnospor Konfederasyonu Başkanı Bilal Erdoğan, 30 bin kişilik stadyumda yaptığı konuşmada, “Astana’da düzenlenen bu büyük buluşma, sadece sporcular için değil, Türkiye ve Kazakistan başta olmak üzere tüm ülkeler için yeni dostlukların ve kültürel alışverişlerin başlangıcı olacaktır. Geleneksel sporların kurumsallaşması ve ortak tarihimize dayanan kardeşlik bağlarının güçlenmesi hepimiz için umut vericidir” dedi. Erdoğan, Gazze'de yaşanan insani krize de değinerek, tüm dünyayı barış ve huzur için ortak çaba göstermeye çağırdı.

Açılış Töreni Büyük İlgi Gördü

  1. Dünya Göçebe Oyunları’nın açılış töreni, göçebelerin tarihini, kültürünü ve geleneklerini yansıtan renkli sahnelerle dikkat çekti. Sakalar döneminden Tarihi İpek Yolu’na kadar çeşitli temaların sergilendiği tören, seyirciler tarafından büyük beğeni topladı. Tören, ünlü Kazak sanatçı Dimaş Kudaybergen’in performansı ile sona erdi.

Başkentte İlk Kez Düzenleniyor

Dışişleri Bakanlığı'ndan AB Fonlarıyla İlgili Açıklama: İddialar Asılsız Dışişleri Bakanlığı'ndan AB Fonlarıyla İlgili Açıklama: İddialar Asılsız

'Dünyadaki geleneksel sporların olimpiyatları' olarak bilinen Dünya Göçebe Oyunları'nın 5'incisi, 13 Eylül’e kadar Kazakistan’ın başkenti Astana’da devam edecek. Daha önce Kırgızistan’ın Çolpan Ata şehrinde ve Türkiye'nin İznik ilçesinde düzenlenen bu oyunlar, ilk kez bir başkentte gerçekleştiriliyor. Oyunlar, atlı oyunlardan dövüş sanatlarına, okçuluktan kuş avcılığına kadar 21 geleneksel spor dalında müsabakalara ev sahipliği yapacak.

Kaynak: DHA