İspanya merkezli derecelendirme kuruluşu Scimago Institutions Ranking, İEÜ'yü yenilikçi bilgi, patent performansı ve teknolojik etki kriterlerine göre Türkiye'deki üniversiteler arasında 3'üncü sırada değerlendirdi. İEÜ Rektörü Prof. Dr. Yusuf Hakan Abacıoğlu, “Dünya büyük bir teknoloji ve dijital dönüşüm sürecinden geçiyor. Üniversitemiz, bu dönüşümde öncülük etmeyi hedefliyor ve bu doğrultuda çalışmalarımızı sürdürüyoruz” dedi.

Bu yıl, genel tercih oranında yüzde 99.48'e ulaşarak Türkiye'nin en çok ilgi gören vakıf üniversiteleri arasında yer alan İEÜ, Bilim Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı'nın Girişimci ve Yenilikçi Üniversiteler Sıralaması'nda da dikkat çekici bir başarı elde etti. TÜBİTAK (BİGG) desteğiyle kurulan şirket sayısında Türkiye genelinde 9'uncu, vakıf üniversiteleri arasında ise 4'üncü sırada yer aldı.

Atıf Sayısında Rekor Artış

Prof. Dr. Abacıoğlu, İEÜ'nün bilimsel çıktı hacmi ve araştırma kalitesinin her geçen yıl arttığını belirtti. 2001-2023 yılları arasında üniversitede yapılan adresli bilimsel yayın sayısının 2 bin 677 olduğunu ifade eden Abacıoğlu, bu rakamın yüzde 22.2'sinin son iki yılda gerçekleştiğini açıkladı. 2022 yılında 6 bin 185 olan atıf sayısının, 2023 yılında 7 bin 1'e yükseldiğini belirten Abacıoğlu, “Son üç yılda alınan atıf sayısı, önceki 20 yıldan daha fazla oldu. Bu veriler, son yıllardaki bilimsel çıktı hacmi ve kalitesindeki artışı net bir şekilde gösteriyor” dedi.

Dönüştürücü Çözümler ve Yenilikçi Projeler

Üniversite olarak sürekli kendilerini güncellediklerini ve dijital okuryazarlığı artırmak amacıyla projeler geliştirdiklerini belirten Abacıoğlu, “Evrensel ve çağdaş bilgi birikimini gençlere sunmak, öğrencilerin hayal gücünü harekete geçirmek ve sürdürülebilir, inovatif üniversiteler yaratmak için çalışıyoruz. 'Herkes İçin Kodlama' projemizle, öğrencilere, idari personele ve akademisyenlere düşük kodlama eğitimi sunuyoruz. Eğitimler, basit yazılımlardan karmaşık yazılımlara kadar geniş bir yelpazede bilgi sunacak” şeklinde konuştu.

İnci Taneleri, Heyecanlı Bir Bölümle Ekranlarda: Dilber'i şoke eden gelişme ne? İnci Taneleri, Heyecanlı Bir Bölümle Ekranlarda: Dilber'i şoke eden gelişme ne?

Uluslararası ve Sanayi Ortaklı Projeler

İEÜ Proje Geliştirme ve Teknoloji Transfer Ofisi Müdürü Onur Kanyılmaz, son 5 yılda gerçekleştirilen 324 araştırma projesinden 30'unun uluslararası, 165'inin sanayi ortaklığına dayalı olduğunu belirtti. 2024 yılı içinde 5 kritik teknoloji için patent tescili aldıklarını ifade eden Kanyılmaz, “Bu projeler ve patentler, üniversitemizdeki gelişimin açık göstergeleri” dedi.

Kaynak: DHA