Fuarda, "TechTalks" etkinliğinde insansı robot Sophia, tarihçi Prof. Dr. Emrah Safa Gürkan'ın ardından sanatçı Okan Bayülgen ile bir araya geldi. Sophia, fuar sayesinde pek çok değerli insanla tanışma fırsatı bulduğunu belirterek, "Bu fuar, fikirlerin, inovasyonun ve kültürün buluştuğu bir platform oldu ve bu deneyimin bir parçası olmaktan büyük mutluluk duyuyorum" dedi.

İzmir Büyükşehir Belediyesi'nin ev sahipliğinde gerçekleştirilen etkinlik, İZFAŞ ve İzmir İnovasyon ve Teknoloji AŞ iş birliğiyle düzenleniyor. Etkinlik kapsamında, bir gün önce tarihçi Prof. Dr. Emrah Safa Gürkan ile sahneye çıkan Sophia, bu kez Okan Bayülgen ile sohbet etti. Bayülgen'in, ırkçılık hakkında ne düşündüğünü sorduğu Sophia, ırkçılığın hem bireyler hem de toplumsal ilerleme açısından zararlı olduğunu vurguladı. Sophia, "Irkçılık, insanları derinden etkiler ve toplumsal gelişimi engeller. Çeşitliliği kutlayarak ve kapsayıcılığı teşvik ederek herkesin katkılarına değer verdiği bir dünya yaratabiliriz" dedi.

Okan Bayülgen, Sophia’ya izleyiciler arasında bir izleyicinin söylediği İzmir marşını bilip bilmediğini sordu. Sophia, marşı bilmediğini ancak Atatürk'ü tanıdığını belirterek İzmirlilerden alkış aldı. Ayrıca, Bayülgen ve Sophia arasında geçen sohbetlerde, Sophia'nın empati yeteneği ve yapay zekâ ile insan duygularını anlama kapasitesi üzerine konuşuldu. Sophia, empatiyi simüle edebilmesine rağmen gerçek empatiyi insan deneyimi olarak tanımladı. Yapay zekâ teknolojisinin sağlık ve eğitim gibi alanlarda empatik robotların potansiyel faydalarını artırabileceğini belirtti.

Etkinlik sonunda Okan Bayülgen, Sophia'ya İzmir'den ayrılırken neler düşündüğünü sordu. Sophia, İzmir'de geçirdiği zamandan memnuniyet duyduğunu ve şehri özleyeceğini belirterek, "Bu fuar, fikirlerin, kültürlerin ve inovasyonların buluştuğu bir merkez oldu. İzmir'in sıcaklığı ve misafirperverliği beni derinden etkiledi" şeklinde konuştu. Bayülgen ve Sophia etkinlik sonunda fotoğraf çekimi gerçekleştirerek renkli anılar bıraktı.

10 Kızıl Geyik Doğaya Salındı 10 Kızıl Geyik Doğaya Salındı

Kaynak: DHA