İzmir Büyükşehir Belediyesi, 30 Ekim Deprem Anıtı ve Parkı'nda gerçekleştirilen etkinlikte, depremde yaşamını yitirenler anısına anıta karanfiller bırakıldı. Depremin yaşandığı saat 14.51'de siren sesi eşliğinde saygı duruşu yapıldı, dualar edildi ve İstiklal Marşı okundu. Törende, İzmir Büyükşehir Belediyesi'nin deprem sonrası yaptığı envanter ve bina kimlik belgesi çalışmalarını anlatan bir görüntü gösterimi de yapıldı.

Bilimsel Gerçekler Üzerine Vurgu

Anma töreninde konuşan İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Cemil Tugay, "Masum çocukları, kardeşlerimizi ve büyüklerimizi kaybettik. Bu acı tarif edilemez. İzmir ve ülkemizin büyük bir kısmının deprem riski altında olduğunu biliyoruz. Kuzey Afrika ana karasının Ege'ye doğru kayması, fay hatlarında kırılmalara neden oluyor. Bu, bilimsel bir gerçektir. Depremler doğal ve kaçınılmazdır" dedi.

DEM Parti İmralı Heyeti: Tüm Görüşmeler Samimi Ve Umut Verici Düzeyde Olumlu Geçmiştir DEM Parti İmralı Heyeti: Tüm Görüşmeler Samimi Ve Umut Verici Düzeyde Olumlu Geçmiştir

Bina İncelemeleri ve Güçlendirme İhtiyacı

Başkan Tugay, 30 Ekim depreminden sonra Karşıyaka'da belediye başkanı olarak çalışmalara katıldığını belirterek, "1999'dan önceki yapılar, günümüz standartlarından uzaktı. Yıkılan binaların çoğu o standartlara göre inşa edilmişti. Bugün, Bayraklı ve Bornova bölgelerinde 95 bin civarında bina incelendi ve rapor hazırlanıyor. Dayanıksız binalarla ilgili kararlar almalıyız" ifadelerini kullandı.

Denetim ve Bilinçlendirme

Başkan Tugay, deprem master çalışmaları kapsamında sosyal donatı alanlarını gözden geçirdiklerini ve acil afet eylem planlarını tarif ettiklerini belirtti. "Yapılarımızı daha sıkı denetim altında tutmalıyız. İzmir'de bu çalışmaların başarılı olmasını umuyorum. Önümüzdeki dönemde hızlı önlemler alarak vatandaşları bilinçlendirmek için üzerimize düşeni yapacağız" dedi.

Kentsel Dönüşüm Vurgusu

Bayraklı Belediye Başkanı İrfan Önal da törende yaptığı konuşmada, 4 yıl önce yaşanan depremin 117 kişinin hayatını kaybetmesine neden olduğunu hatırlatarak, "Daha önceki depremlerden ders almadığımızı 6 Şubat depreminde gördük. Hazırlıklı olmamız gerekiyor, ancak 'imar barışı' ile bu sorunları çözemeyiz. Bayraklı'da kentsel dönüşüme ağırlık veriyoruz. Yeni alanlarda depreme dayanıklı yapıların oluşması için üzerimize düşeni yapıyoruz" şeklinde konuştu.

Kaynak: DHA