Maymun Çiçeği virüsünün Afrika'nın özellikle Kongo Demokratik Cumhuriyeti gibi bölgelerinde yayılmasının ardından, bu ülkelerden gelen uçuşlarla ilgili endişeler arttı. Bu doğrultuda, Sağlık Bakanlığı'na bağlı Türkiye Hudut ve Sahiller Sağlık Genel Müdürlüğü İstanbul Havalimanı Baştabipliği, havalimanı işletmecileri ve havayolu şirketlerinin katılımıyla bir toplantı gerçekleştirildi. Toplantıda, virüs tespit edilen ülkelerden İstanbul Havalimanı’na gelen uçuşlardaki yolcuların izlenmesi gerektiği vurgulandı. Bu kapsamda, 11 ülkeden gelen ve hava trafik kontrolörleri tarafından bildirilen uçuşlar mercek altına alındı.

"11 Ülkeden Gelen Uçuşları Takip Ediyoruz"

İstanbul Havalimanı'ndaki Maymun Çiçeği virüsü ile ilgili önlemler hakkında bilgi veren Türkiye Hudut ve Sahiller Sağlık Genel Müdürlüğü İstanbul Havalimanı Başhekimi Dr. Aykut Yener Kavak, “Havalimanında gelen tüm uçuşlarda deklarasyonları online olarak havayollarından alıyoruz. Ancak, Maymun Çiçeği virüsü küresel acil durum ilan edildiğinden beri Demokratik Kongo ve çevresindeki ülkelerden gelen uçakların kapısına giderek, ekiplerimiz bu deklarasyonları alıyor ve yolcuları gözlem altına alıyoruz. Ayrıca, vakaların arttığı 11 ülkenin uçuşlarını da yakından takip ediyoruz. Bugüne kadar havalimanımızda bu virüse rastlanılmadı” dedi.

Olası Vaka Durumunda İzoled Alanlar Hazır

"Bakan Fidan’dan Gazze Ateşkesi Değerlendirmesi: Memnuniyet Verici" "Bakan Fidan’dan Gazze Ateşkesi Değerlendirmesi: Memnuniyet Verici"

Dr. Kavak, havalimanında olası bir vaka durumunda hazırlıklı olduklarını belirterek, “7/24 hizmet veren ekiplerimiz var. Eğer hava trafik kontrol kulesinden bu konuda bir çağrı alırsak ya da havalimanının herhangi bir bölgesinde böyle bir durum oluşursa, ekiplerimiz izole alanlarda yolcuları değerlendirecek. Olası bir vaka durumunda, bu yolcular 112 aracılığıyla belirlenen hastanelere sevk edilecek” şeklinde konuştu.

Yolculuk Sırasında Bulaşma Riski Düşük

Dr. Kavak, Maymun Çiçeği virüsünün solunum yoluyla bulaştığının kanıtlanmadığını belirterek, havayolu ulaşımında bulaşma riskinin düşük olduğunu ifade etti. Kavak, “MPOX hastalığının solunum yoluyla bulaşmadığı ispatlanmış durumda, bu yüzden yolculuk esnasında bulaşma riski düşük. Hastalık, genellikle yakın temas yoluyla ve özellikle cinsel temas yoluyla bulaşmaktadır. Döküntülere çıplak elle dokunarak, bu ellerin ağıza veya buruna götürülmesi yoluyla bulaşabilir. Bugün itibarıyla yolculuk esnasında bulaşma riski olmadığını biliyoruz” dedi.

Kaynak: DHA