Tarım ve Orman İl Müdürü Mehmet Tuğrul, bu yılki hasat öncesinde üreticilere zirai ilaç kullanımıyla ilgili önemli uyarılarda bulundu. Geçen sezon 905 ton elmada kalıntı tespit edildiğini belirten Tuğrul, bu sebeple 47 üreticiye ceza uygulandığını açıkladı.
Isparta, Türkiye genelinde üretilen her 5 elmadan 1'ini karşılıyor ve elma hasadı eylül-ekim aylarında başlayıp yaklaşık iki ay sürüyor. Gelendost ve Eğirdir ilçeleri gibi bölgelerde, 'Granny Smith', 'yarı bodur', 'starking' ve 'golden' türleri başta olmak üzere çeşitli elma çeşitleri yetiştiriliyor. Yaklaşan hasat dönemi öncesinde Tarım ve Orman Müdürü Mehmet Tuğrul, üreticileri uyararak, geçen yıl yasaklı ilaç kullanımının neden olduğu kalıntı problemlerine dikkat çekti.
Tuğrul, "Geçen yıl 905 ton elmada kalıntı tespit ettik ve bu durum yasaklı ilaçların kullanılmasından kaynaklandı. Üreticilerimize bu nedenle cezai işlemler uyguladık" dedi. Ayrıca, elma ihracatında kalıntıların sorun yarattığını vurgulayan Tuğrul, "Elmadaki kalıntı sorunu, ihracatımızı olumsuz etkiliyor. Bu nedenle, hem iç piyasada hem de dış pazarda kaliteyi korumak için sık sık numune alımı yapıyoruz. Hasat öncesi ve sonrasında ihracata yönelik ürünlerden numune alıyoruz" şeklinde konuştu.
Geçen yıl kalıntı nedeniyle kirazda 7, kayısıda 4 ve elmada ise 47 üreticiye ceza verildiğini belirten Tuğrul, "İhracatımızda yaşanan sorunlar ve geri dönüşler nedeniyle zaman zaman zorluklarla karşılaşıyoruz. Ancak, bu yıl kalıntıların minimumda tutulması için titizlikle çalışıyoruz. Üreticilerimizin, hasat sonrası kalıntı bırakmayan ilaçları tercih etmelerini öneriyoruz" diye ekledi. Isparta'nın elma yetiştiriciliğinde önemli bir marka olduğunu vurgulayan Tuğrul, kalıntı sorunuyla mücadelede üreticilerin desteğinin kritik olduğunu belirtti.