Yönetmelik, arazinin vasfının değiştirilmemesi ve tarımsal üretimde kullanılması şartıyla, sezonluk kiralama esaslarını belirliyor.

Yönetmelik, 3 Temmuz 2005 tarihli ve 5403 sayılı Toprak Koruma ve Arazi Kullanımı Kanunu'nun 8/K maddesine dayanarak, işlenmeyen tarım arazilerinin Bakanlık tarafından kiraya verilmesini ve tarımsal üretime kazandırılmasını amaçlıyor.

Kiralamaya Uygun Araziler ve Komisyon Oluşumu

Ticaret Bakanı Ömer Bolat: Fitch'in Not Artışı Türkiye'nin Ekonomik İyileşmelerini Uluslararası Arenada Onayladı Ticaret Bakanı Ömer Bolat: Fitch'in Not Artışı Türkiye'nin Ekonomik İyileşmelerini Uluslararası Arenada Onayladı

Hazine'ye ait tarım arazileri dışında, mülkiyeti gerçek veya tüzel kişilere ait olup iki yıl boyunca işlenmeyen tarım arazileri, vasfının değiştirilmemesi ve tarımsal üretim amacıyla kullanılmak şartıyla, yönetmelik çerçevesinde Bakanlık tarafından sezonluk olarak kiralanacak.

Arazi kiralama işlemleri için Bakanlık, bir Arazi Kiralama Komisyonu oluşturacak. Bu komisyon, kiralanacak arazilerin rayiç kira bedelini belirlemek ve kiralama işlemlerini yürütmekle sorumlu olacak. Komisyon, il müdürlüklerinde il müdür yardımcısı veya şube müdürü ve ilçe müdürlüklerinde ilçe müdürü başkanlığında toplanacak. Kiralanacak tarım arazileri, tarımsal üretim için uygun olup olmadığına göre değerlendirilecek. Ayrıca, komisyon üyeleri kendi ailelerinin arazileriyle ilgili itirazları değerlendiremeyecek.

Kiralama Süreci ve İtirazlar

Tespit edilen işlenmeyen tarım arazilerinin kontrolü, Bakanlık kayıt sistemleriyle karşılaştırılarak yapılacak. Kiralanacak araziler için rayiç kira bedelleri belirlenecek ve bir liste oluşturulacak. Kiralanacak araziler, mülkiyet sahiplerinin beyanlarına göre sezonluk olarak kiralanacak. Kiralama işlemi, tek bir parsel için yapılabileceği gibi, birden fazla parseli kapsayacak şekilde de gerçekleştirilebilecek. Kiralama öncelikli olarak, yerleşim yerinde ikamet edenler, sivil toplum kuruluşları ve meslek odalarına yapılacak.

Kiralama dönemi içinde, herhangi bir üretim talebinde bulunulmayan araziler, işlenmeyen tarım arazileri listesine dahil edilecek ve bu liste il/ilçe müdürlüklerinde ve internet sitelerinde ilan edilecek. İtirazlar, ilan süresi içinde Arazi Tespit Komisyonuna yapılacak ve komisyon, itirazları üç gün içinde sonuçlandıracak.

Kiracıların Yükümlülükleri

Kiracılar, kiralama dönemi boyunca tarımsal üretim planına uygun ürünlerin üretiminden sorumlu olacak. Ayrıca, tarımsal üretim tekniklerine uymalı, toprağın yapısını bozacak uygulamalardan kaçınmalı ve mevcut bitkileri ile sabit tesisleri korumalıdır.

Bu yönetmelik, tarımsal üretimin artırılmasını ve işlenmeyen arazilerin etkin kullanımını

Kaynak: DHA