Kullanıcılar, erişim engelinin kaldırılması talebiyle Şikayetvar platformuna başvururken, şikayetlerin son bir haftada %162 oranında artış gösterdiği bildirildi. Instagram’a erişemeyen bazı kullanıcılar ise VPN kullanarak platforma ulaşmanın yolunu arıyor. Bu durum, VPN hizmetlerine olan talebi artırırken, VPN şikayetlerinde de bir artışa yol açtı. Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu (BTK) tarafından getirilen Instagram erişim kısıtlaması, sosyal medyada geniş yankı uyandırdı. Kullanıcılar, Şikayetvar üzerinden çeşitli şikayetlerde bulunarak yasakla ilgili görüşlerini paylaştı. Şikayetlerde öne çıkan başlıca noktalar şu şekilde sıralandı:

“NEFES ALMAKTA ZORLANIYORUZ”: “Ekonomik durumlar kötüleşti, evden çıkıp sosyal hayatımıza devam edemez hale geldik. Şimdi bir de Instagram'a erişim engeli getirdiniz. Yakında nefes almamız bile engellenebilir.”

“85 MİLYONUN ÖZGÜRLÜĞÜNE ENGEL OLUYORSUNUZ”: “Instagram’a erişim neden kısıtlandı? Belirttiğiniz hassasiyetlerin neler olduğunu açıklamadınız. 85 milyon insanın özgürlüğünü kısıtlıyorsunuz. Lütfen açık ve net bir açıklama yapın ya da bu tür uygulamalardan vazgeçin.”

“BU BÜYÜK BİR HAK İHLALİ”: “Instagram erişimini kaldırın. İnsanların hak ve özgürlüklerini kısıtlamaya hakkınız yok. Bu uygulama büyük bir hak ihlalidir. Özel ağlara bu şekilde erişim kısıtlaması yapamazsınız. Yapmanız gereken, bireysel hesapları kontrol etmek olmalı, tüm ülkeye kapalı uygulama getirmek adaletsiz.”

“INSTAGRAM’DAN SATIŞ YAPIYORDUM, ZARARIMI KİM KARŞILAYACAK?”: “Instagram üzerinden para kazanıyordum ve satış yapıyordum. Engelleme nedeniyle zararım oldu. Reklamlarım ve para kayboldu. Bu zararımı nasıl karşılayacaksınız? Mağduriyetimi gidermelisiniz.”

“MAĞDURİYET ÜSTÜNE MAĞDURİYET YAŞATILIYOR”: “İnsanların stres attığı bir platforma nasıl erişim engeli koyabilirsiniz? Mağduriyetler yaşatıp duruyorsunuz. Altyapı sorunlarına destek olun, bu şekilde devam edemezsiniz.”

“SORUNUNUZ INSTAGRAM YÖNETİCİLERİYLE ÇÖZÜLMELİ”: “Belirttiğiniz sorunlar nedeniyle Instagram’a erişemiyoruz. Sorununuzu Instagram yöneticileriyle halletmelisiniz. Erişim engeli hemen kaldırılmalı.”

Kargo Minibüsü Hırsızlığı Olayı Kargo Minibüsü Hırsızlığı Olayı

“ÇOK ADALETSİZ BİR UYGULAMA”: “Instagram’a erişim engeli getirdiniz ama nedenini açıklamadınız. Tüm fotoğraflarımız ve anılarımız orada. Adaletsiz bir uygulama yapıyorsunuz. Instagram’ı geri istiyoruz.”

Bu şikayetler, kullanıcıların Instagram erişim yasağıyla ilgili yaşadıkları memnuniyetsizliği ve çözüm arayışlarını ortaya koyuyor.

Kaynak: DHA