222 milyon liralık yatırımla gerçekleştirilecek bu projede, bitki ve mobilya atıklarının ekonomiye kazandırılması hedefleniyor. İzmir Büyükşehir Belediyesi, atıkları hammadde olarak kullanarak ekonomiye katkıda bulunmayı ve İzmir'in 2030 İklim Nötr Hedefi doğrultusunda çevresel sürdürülebilirliği desteklemeyi amaçlıyor. Bu çerçevede, İklim Değişikliği ve Sıfır Atık Dairesi Başkanlığı tarafından başlatılan ihaleyle, doğaya ve su havzalarına zarar veren, görsel ve çevresel kirliliğe yol açan park-bahçe atıkları ile mobilya atıkları için yeni bir tesis kurulacak. Atıkların dönüşümü sayesinde çevre kirliliği ve haşere üreme sorunlarının önüne geçilmesi sağlanacak.

100 TON EK YAKIT ÜRETİMİ

Sokak Köpeklerinin Saldırdığı Eslem, Ağır Yaralandı Sokak Köpeklerinin Saldırdığı Eslem, Ağır Yaralandı

Bornova Işıklar Mahallesi'nde, İzmir Büyükşehir Belediyesi'ne ait 7 bin 500 metrekarelik alanda kurulacak olan tesis, kapalı sistemle çalışacak ve hammadde üretimine uygun atıkları işleyerek ek yakıt üretecek. Tesise gelen atıklar, türlerine göre ayrılarak kaba kırıcıdan geçirilecek ve parçalanan malzemeler içerisindeki metaller manyetik seperatör yardımıyla ayrılacak. Eddy akımlı ayırıcı sayesinde ise alüminyum, magnezyum, bakır ve pirinç gibi manyetik olmayan metaller diğer malzemelerden ayrılacak. İnce kırıcı ünitesinden geçirilen atıklar, sanayi tesislerine ek yakıt olarak sunulacak. Tesiste günlük olarak en az 120 ton atık işlenip, 100 ton ek yakıt üretilecek.

222 MİLYON LİRALIK YATIRIM VE GÜNEŞ ENERJİSİ KULLANIMI

İhaleyi kazanan firma, tesisi 2025 yılında faaliyete geçirecek ve İzmir Büyükşehir Belediyesi'ne yıllık 3 milyon 775 bin lira kira ödeyecek. 222 milyon liralık yatırımla hayata geçirilecek tesis, ilgili bakanlıkların izinleri ve kurulum çalışmalarının tamamlanmasının ardından hizmete girecek. Ayrıca, tesisin çatısına kurulacak güneş enerji santrali (GES) sayesinde, tesis ihtiyacı olan elektrik enerjisini kendi kendine üretecek.

Kaynak: DHA