Yoğun bir Kurban sezonundan sonra İl Müdürü Orhan Şahin konu ile ilgili yaptığı açıklamada şu ifadelere yer verdi: “2024 yılında ilimizden başta İstanbul, Ankara, Kocaeli, Antalya, Bursa illeri olmak üzere 13 farklı ile Kurbanlık hayvan sevki yapılmıştır. İlimizden bu dönem içinde Yaklaşık 396 araçla 7.696 adet büyükbaş ve 55 araçla 5.618 adet küçükbaş hayvan olmak üzere toplam 13.314 adet Kurbanlık hayvanın il dışına sevki gerçekleştirilmiştir. Ülke genelinde yapılan toplam kurbanlık sevklerin %10 u ilimizden gerçekleştirilmiş olup, İstanbul iline en fazla Kurbanlık hayvan sevk eden İl Tokat olmuştur. İlimiz içinde kesilen küçükbaş hayvan sayısı 15.800 , büyükbaş hayvan sayısı da 9.800 civarıdır.
İlimizden başka illere kurbanlık olarak sevk edilen ve ilimizde kesilen hayvanlarla beraber 2024 yılında kurbanlık satışlarından ülke ve ilimiz ekonomisine doğrudan kazandırılan tutar 2.5 milyar Türk Lirasına ulaşmıştır. Nakliye, yem, Veterinerlik hizmetleri vb gibi sektörlerle beraber bu rakamın 3.5 milyar Türk lirasına ulaştığı öngörülmektedir.
Kurbanlıklar, sevkiyatlarından en az 6 ay öncesinden başlamak üzere İl /İlçe Müdürlüklerimizde görev yapan 110 Veteriner hekim ve yardımcı sağlık personelimizce Salgın hayvan hastalıklarına karşı 3 kez ihbari mecburi hayvan hastalıklarına karşı aşılanmış, Kırım Kongo Kanamalı Ateşi Hastalığına karşı yine ücretsiz olarak Kenelere karşı ilaçlama yapılmış ve sevk öncesi sağlık taramasından geçirilerek sağlıklı olanlar il dışına sevk edilmiştir.
İstanbul ili Avrupa yakasına ve Trakya bölgesine sevk edilen 5500 büyükbaş hayvanın sevk öncesi Şap hastalığı geçirip geçirmediğinin tespiti amacıyla kan numuneleri alınmış, alınan kan numuneleri Şap Enstitüsüne gönderilmiş uygun olan 5.100 hayvanın İstanbul ili Avrupa yakasına sevk işlemleri gerçekleşmiştir.
Kurban Bayramı öncesi ve bayram sırasında ilimiz genelinde müdürlüğümüz ve kolluk kuvvetlerince müştereken yapılan Yol Kontrollerinde 185 araç ile taşınan 850 büyükbaş hayvanın belge (küpe, pasaport, sağlık raporu) ve genel sağlık kontrolü yapılmıştır.
Kurban Bayramı sürecinde İl Genelindeki Ruhsatlı 8 kesimhane ile Geçici Kurban kesim yerlerinde bayram boyunca 132 Veteriner hekim görev yapmış ve kesimler Veteriner hekimlerimiz kontrolünde gerçekleştirilmiştir. Kesim sonrası görevli Veteriner hekimlerimizce hastalık tespiti yapılan ve insan tüketimine sunulmasında sakınca bulunanlar gömülerek imha edilmiştir.
Kurban Bayramı’nda ilimiz Kurban Pazarlarında canlı kg satış fiyatı ortalama sığırda 230 TL Koyunda 235 TL olarak gerçekleşmiş ve Kurbanlık olarak satışa sunulan hayvanların %90 ı satılmıştır. Satılamayan Kurbanlıklarla ilgili talep eden vatandaşlarımız Et Süt Kurumuna yönlendirilmiştir.” dedi