İslam dünyasının en güçlü halifelerinden biri olarak bilinen Hz. Ömer, aynı zamanda Müslüman olmadan önce İslam'ın en büyük düşmanlarından biriydi. Sert mizaçlı ve güçlü bir karaktere sahip olan Ömer'in İslam'a girişi, hem İslam tarihi hem de Arap yarımadası için önemli bir dönüm noktası olmuştur.

Hz. Ömer Kimdir?

Kureyş kabilesinden gelen Hz. Ömer, İslam peygamberi Hz. Muhammed'in (sav) tebliğ ettiği dine başlangıçta şiddetle karşı çıkmıştır. Müslüman olanları işkenceyle cezalandıran Ömer, İslam'ın yayılmasını engellemek için elinden geleni yapmıştır. Ancak, Allah'ın (cc) takdiriyle kalbi İslam'a yönelmiş ve kısa sürede dindar bir Müslüman olmuştur.

Hz. Ömer Nasıl Müslüman Oldu?

Hz. Ömerin müslüman oluşuna dair birçok kaynakta yer alan meşhur rivayete göre Hz. Hamza'nın İslam'ı kabulünden sonra Ömer, Hz. Peygamber'i öldürmek üzere yola çıkmış, yolda karşılaştığı Nuaym bin Abdullah'tan kız kardeşi Fatıma ile kocası Said bin Zeyd'in Müslüman olduğunu öğrenince onların evine gitti. Onları Taha Suresini okurken gören Ömer, okuduklarını kendisine vermelerini istedi, ancak bu isteği reddedildi bunun üzerine kız kardeşini ve eniştesini dövdü. Kardeşi Müslüman olduklarını Ömer'in yüzüne karşı söyledi. sonrasında yumuşayan Ömer, Müslüman olmaya karar verip, Hz. Muhammed’in yanına gidip kendisine biat ederek Müslüman oldu.

İslam Tarihindeki Yeri 

Hz. Ömer'in İslam'a girişi, İslam'ın Mekke'den Medine'ye hicretinden sonra İslam'ın güçlenmesi ve yayılması için büyük önem taşımaktadır. Halife olduğu dönemde İslam devleti büyük bir güç haline gelmiş, fethedilen topraklarda adaletli bir yönetim tesis edilmiştir. Hz. Ömer, İslam tarihine adaletli, kararlı ve cesur bir lider olarak geçmiştir.

Sonuç:

Erbaa ile Tokat Arası Mesafe Belirlendi Erbaa ile Tokat Arası Mesafe Belirlendi

Hz. Ömer'in İslam'a girişi, İslam tarihinin en önemli dönüm noktalarından biridir. Sert mizaçlı bir kişilikten, İslam'ın en güçlü liderlerinden birine dönüşen Hz. Ömer'in hayatı, Müslümanlar için önemli bir örnek teşkil etmektedir.

Muhabir: Hüsamettin Akçay Kelkit Gazetesi (Özel)