ERBAA HABER

Erbaa’da Bulunan Çocuğunu Emziren Ana Tanrıça Heykelciği Ne Anlatıyor?

Erken Tunç Çağı’na ait değerli bir eser olan emziren kadın heykelciği, Hattilerin yaşadığı dönemin izi olarak Horoztepe’de ortaya çıkarıldı. Erbaa’da bulunan Horoztepe, M.Ö 3. Bin yıl önce Hattilerin yaşadığı önemli bir yerleşim yeri olarak bilidiği biliniyor. 1950’li yıllarda kazıların yapıldığı Horoztepe’de, o döneme önemli buluntulara rastlandı. Bunlardan birisi çocuğunu emziren bir annenin mimarisi olan heykelciğin bulunması oldu.

Abone Ol

Hattiler için  sosyal yaşamı ile ilgili uzmanlar neler söylüyor…

Horoztepe yerleşiminde 1950’li yıllarda yapılan ilk kazılarda çıkarılan çocuğunu emziren kadın heykelciği, Tunç Çağı’na ait önemli bir eser olduğu biliniyor. M.Ö. 2250 yıllarına tarihlenen heykelciğin, o dönemin sosyal yaşamı hakkında bilgi verdiği belirtiliyor.

Heykelciğin bakır gibi yumuşak bir madenîden döküm tekniğiyle yapıldığı tahmin ediliyor. Döküm tekniğinde, modelin kalıbı alınarak eriyik maddeye dökülmesiyle şekillendirilmiş olması muhtemel olduğu söyleniyor. Heykelcin üzerinde herhangi bir süsleme bulunmaması da döküm tekniğinin kullanıldığını gösterdiği tahmin ediliyor.

Emziren kadın tasviri, o dönemde toplumsal cinsiyet rolleri ve aile yapısı hakkında bilgi vermesi nedeniyle önem taşıyor. Ayrıca Anadolu’daki en eski emziren kadın betimlemelerinden biri olması bakımından da kültürel mirasın parçası olarak müzedeki yerini alıyor.